Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 4
Filtrovatelnost zákalů piv a jejich diferenciace. I. Teoretické předpoklady a popis metody.Recenzovaný článek
J. VOBORSKÝ, T. ŠRUMA
Kvasny Prum. 1996; 42(4): 125-128 | DOI: 10.18832/kp1996008
V prvé části práce je popsán metodický postup diferenciace zákalů v nefiltrovaném pivu, ovlivňujících filtrovatelnost piva. Princip spočívá v působení specifických enzymů a následném stanovení filtrovatelnosti piva laboratorní filtrací. Pro tuto metodu byly zvoleny enzymy firmy Quest International ß-g1ucanasovou, proteinasovou a kombinovanou aktivitou (Bioglucanase - L054, Profix - L087 a Promalt - L141). Laboratorní filtrací s konstantní rychlostí se hodnotí průměrný nárůst tlakového rozdílu a zákal filtrátu. Zákaly se hodnotí před filtrací a po filtraci hrubou a jemnou křemelinou, při teplotě 25 °C (Z 25 °C) a po 24hodinové temperaci při 0 °C (Z...
Vplyv etanolu a teploty na rast kvasiniek.Recenzovaný článek
Z. CIESAROVÁ, D. ŠMOGROVIČOVÁ
Kvasny Prum. 1996; 42(4): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1996009
V práci boli sledované zmeny rastových rýchlostí 18 kmeňov kvasiniek Saccharomyces cerevisiae po pridaní extracelulárneho etanolu, resp. zmeny rastu kvasiniek počas fermentácie pri zvýšenej teplote. Kombinovaný vplyv etanolu (6 % obj.) a teploty (35 °C) má za následok asi 60% zníženie prírastku biomasy. Naproti tornu samotný etanol v koncentrácii 6-9 % obj. pri teplote 28 °C má na rastovú rýchlosť kvasiniek stimulačný efekt, taktiež aj mierne zvýšenie teploty (na 33 až 35 °C) v počiatočných štádiách fermentácie pozitívne ovp lyvňuje rýchlosť rastu a produkcie etanolu.