Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 5


Filtrovatelnost zákalů piv a jejich diferenciace. II. Příklady aplikace metody.Recenzovaný článek

J. VOBORSKÝ, T. ŠRUMA

Kvasny Prum. 1996; 42(5): 161-166 | DOI: 10.18832/kp1996010  

V prvé části práce je popsán metodický postup diferenciace zákalů v nefiltrovaném pivu, ovlivňujících filtrovatelnost piva. Princip spočívá v působení specifických enzymů a následném stanovení filtrovatelnosti piva laboratorní filtrací. Pro tuto metodu byly zvoleny enzymy firmy Quest International ß-g1ucanasovou, proteinasovou a kombinovanou aktivitou (Bioglucanase - L054, Profix - L087 a Promalt - L141). Laboratorní filtrací s konstantní rychlostí se hodnotí průměrný nárůst tlakového rozdílu a zákal filtrátu. Zákaly se hodnotí před filtrací a po filtraci hrubou a jemnou křemelinou, při teplotě 25 °C (Z 25 °C) a po 24hodi- nové temperaci při 0 °C (Z...

Technologické vlastnosti etanoltolerantných vínnych kvasiniek Saccharomyces cerevisiae radu FV.Recenzovaný článek

F. MALÍK, S. SITOROVÁ, V. VOLLEK, K. LINCZÉNYIOVÁ

Kvasny Prum. 1996; 42(5): 168-170 | DOI: 10.18832/kp1996011  

Práca overuje technologické vlastnosti prírodných izolátov etanoltolerantných vínnych kvasiniek Saccharomyces cerevisiae radu FV s cieľom ich využitia v procese výroby šumivého vína. Fermentačné vlastnosti testovaných kmeňov boli v podmienkach primárneho kvasenia muštu v korelácii s vlastnosťami referenčných kmeňov vínnych kvasiniek. Výťažkové koeficienty sa pohybovali v intervale YP/S = 0,47-0,48. Výsledky v podmienkach sekundárnej fermentácie rovnako dokumentujú dobré vlastnosti testovaných kmeňov (YP/S = 0,41-0,44), pričom kmeň S. cerevisiae FV 3 bol z tohto pohľadu najvýkonnejší.