Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 9
Příspěvek k problematice filtrovatelnosti piva.Recenzovaný článek
J. ŠROGL, J. FAMĚRA, J. GUBIŠ, P. BOUŠOVÁ
Kvasny Prum. 1996; 42(9): 272-275 | DOI: 10.18832/kp1996020
Jsou diskutovány některé důsledky modernizace výroby v našich pivovarech ve vztahu k filtrovatelnosti piva: zavedení vířivých kádí má za následek vyšší obsah kalicích látek v mladině. Na odlišnou sedimentaci kvasinek má vliv geometrie nádob při kvašení v CKT. Autoři ovlivňovali sedimentaci kalicích látek přídavkem pomocných prostředků na bázi polygalaktanu carageenanu a silikagelu s lepšími výsledky u carageenanového přípravku. Pro usnadnění filtrace byly v poslední fázi přidávány prostředky na bázi vyziny a některé enzymové přípravky (celulasa, ß-glukanasa). Filtrovatelnost piva je i nadále problematickou částí moderní technologie a je nutno ji řešit...
Oxidace barevných složek sladiny a mladiny.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1996; 42(9): 275-277 | DOI: 10.18832/kp1996021
Diferenční spektrofotometrií se sledovaly změny absorbance laboratorní i provozní sladiny a mladiny během oxidace peroxodisíranem draselným a amonným při laboratorní teplotě. Při oxidaci laboratorní sladiny absorbance při všech vlnových délkách pravidelně stoupala, nejvíce u nízkých vlnových délek. U provozní sladiny absorbance zpočátku poklesla, pak stoupala, pravděpodobně oxidací melanoidních látek. Tento trend se zachoval i u provozní mladiny, což patrně souvisí s oxidací látek, vzniklých při vaření mladiny, mezi něž patří melanoidní látky, hořké látky z chmele, popř. chmelové třísloviny. Přídavek ethanolu při oxidaci mladiny částečně potlačoval...
Srdce-víno-antioxidanty..Recenzovaný článek
A. GVOZDJÁKOVÁ, J. KUCHARSKÁ, M. ŠNIRCOVÁ, E. MINÁRIK
Kvasny Prum. 1996; 42(9): 278-279 | DOI: 10.18832/kp1996022
Tokajské víno, vyrobené v Slovenskom Novom Meste, je jedným z prírodných zdrojov antioxidantov. Důkaz niektorých antioxidačných vlastností tokajských vín patrí k prvým informáciám o prítomnosti a enzýmovej aktivite týchto látok vo víne.