Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 1


Nové možnosti využití monitorů teploty v pivovarství.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 1997; 43(1): 4-8 | DOI: 10.18832/kp1997001  

Článek uvádí obecný postup hodnocení účinků dějů, závislých na teplotě, jako jsou pasterace a skladování piva. Podobně jako při sledování pasteračního účinku, spojeného s hynutím mikroorganismů, lze hodnotit příslušné senzorické změny související s pasterací nebo skladováním. Tyto procesy se liší hodnotou parametru z, který charakterizuje závislost reakční rychlosti na teplotě. Uvádějí se hodnoty z pro senzorické změny při pasteraci, stárnutí piva a pro růst mikroorganismů v nepasterovaném pivu. Z těchto hodnot se počítají referenční podíly, vyjádřené poměrem rychlostních konstant při dané a referenční teplotě. Monitory teplotních průběhů...

Sbírka pivovarských kvasinek VÚPS.Recenzovaný článek

P. KOHOUTOVÁ, I. HOLLEROVÁ

Kvasny Prum. 1997; 43(1): 8-9 | DOI: 10.18832/kp1997002  

Sbírka pivovarských kvasinek VÚPS Praha, založená v roce 1946, slouží jednak k zachování genofondu pivovarských produkčních kmenů, jednak zabezpečuje čisté kulturní kmeny pro pivovarský průmysl i pro potřeby genetických manipulací. V publikaci, která čerpá z přednášky na 25. výroční konferenci o kvasinkách, je popsána metoda vedení sbírky a jsou stručně charakterizovány vlastnosti nejdůležitějších produkčních kmenů kvasinek. Sbírka kvasinek VÚPS je mezinárodně registrovaná a od roku 1964 je členem federace Českých a Slovenských sbírek mikroorganismů.