Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 10
Metody průkazu aktivních forem kyslíku ve sladině a pivu.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1997; 43(10): 268-270 | DOI: 10.18832/kp1997019
Roztoky aminokyselina a alkoholů se oxidovaly peroxodisíranem amoným ve vodném a ethanolovém prostředí. Oxidací ve vodném roztoku vznikly senzoricky aktivní sloučeniny, jejichž charakter se měnil v přítomnosti ethanolu. Oxidační produkty fenylalaninu a 2-fenylethanolu tvořily ve vodném roztoku silný zákal a silně absorbovaly v ultrafialové oblasti, zatímco leucin, isoleucin, 3-methyl-1-butanol poskytovaly čiré produkty s nižší absobancí v UV oblasti. Ethanol potlačoval tvorbu zákalů a oxidaci aminoakyselin. Silnou absobanci v UV oblasti rovněž poskytovaly těkavé produkty, získané oxidací 2-fenylethanolu a fenylalaninu za současného...
Nový spôsob aplikácie oxidu siričitého pri fľašování vína.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK
Kvasny Prum. 1997; 43(10): 271 | DOI: 10.18832/kp1997020
Uvádzajú sa výhody priameho vstreknutia oxidu siričitého do prázdnej fľaše tesne pred nafľašovaním a uzavretím fľaše: 1. vstreknutie vopred určeného požadovaného množstva SO2 do prázdnej fľaše, 2. Sterilizácia vnútorných stien fľaše, 3. intenzívny antiseptický účinok SO2 na mikroorganizmy vína. Molekulový SO2 veľmi rýchle usmrcuje kvasinky i baktérie. Viazanie so zlúčeninami vína (acetaldehyd, polyfenoly) je veľmi pomalé. Oxid siričitý možno injikovať ako koncentrovaný roztok vo vode alebo vo víne, ktoré sa fľašuje. Poukazuje sa na zvýšený antimikrobiálny účinok koncentrovaného vodného alebo vínového roztoku pri nízkom pH v porovnaní s roztokom disiričitanu...