Kvasný Průmysl, 1998 (roč. 44), číslo 11


Teoretické a praktické aspekty mytí lahví. Část III - Praktické poznatky.Recenzovaný článek

J. FAMĚRA, E. SCHMID

Kvasny Prum. 1998; 44(11): 308-310 | DOI: 10.18832/kp1998021  

V závěrečné části třídílné publikace se autoři zaměřili na některé praktické aspekty problematiky mytí a desinfekce lahví. Diskutovány jsou problémy spojené s používáním louhu sodného, s ošetřováním horkovodní zóny myček (s důrazem na odstraňování vodní tvrdosti), pozornost je věnována i výběru vhodných desinfekčních prostředků. Uvedené poznatky by měly sloužit jako podklad při výběru dodavatelů strojního vybavení i mycích a desinfekčních prostředků.

Rychlé odstranění oxidu uhličitého z nápojů.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 1998; 44(11): 311-312 | DOI: 10.18832/kp1998022  

Oxid uhličitý se z piva odstraňoval třepáním nebo mícháním v dekarbonizátoru. Obsah zbytkového oxidu uhličitého v pivu závisel na teplotě, době a intenzitě míchání. Při dekarbonizaci mícháním za současného zavádění dusíku nad hladinu piva při 25 °C poklesl obsah oxidu uhličitého během 20 s přibližně na koncentraci, odpovídající lO min třepáni na třepačce, obsah alkoholu byl asi o 0,05 % vyšší. Potlačením úniku alkoholu při dekarbonizaci se získají vyšší výsledky původního extraktu piva. Popsaná technika dekarbonizace umožňuje úpravou vzorku před analýzou získat její přesnější výsledky a ovlivnit tím ekonomiku výroby piva.