Kvasný Průmysl, 1998 (roč. 44), číslo 7-8


Vplyv kyslíka na kontinuálnu fermentáciu mladiny imobilizovanými kvasinkami.Recenzovaný článek

Z. DÖMÉNY, D. ŠMOGROVIČOVÁ, E. ŠTURDÍK, P. GEMEINER, J. PÁTKOVÁ

Kvasny Prum. 1998; 44(7-8): 200-203 | DOI: 10.18832/kp1998013  

V práci smě sledovali vplyv koncentrácie rozpuštěného kyslíka na nárast volnej a viazanej biomasy vo fermentore s kvasinkami imobilizovanými v pektátovom géli při kontinuálnom kvasení mladiny. Fermentácia prebiehala v "gas-lift" reaktore a pracovali sme pri štyroch rôznych koncentráciach kyslíka. Zistili sme, že pri koncentráciách kyslíka 2,4, a 6 mg na 11 mladiny koncentrácia biomasy z pôvodnej hodnoty 50,4 g/1 gélu rastie na 70,3 g/1, co zodpovedá hodnote nasýtenia nosiča biomasou. Pri koncentrácii kyslíka 6 mg/1 nárast prebiehal 10 dní, při nižších koncentráciach bol nárast pomalší. Ďalej sme sledovali aj vplyv kyslíka na analytické parametre piva,...

Teoretické a praktické aspekty mytí lahví II. Aditiva a jejich použití v louhové lázni na mytí lahví.Recenzovaný článek

J. FAMĚRA, E. SCHMID

Kvasny Prum. 1998; 44(7-8): 204-205 | DOI: 10.18832/kp1998014  

Druhá část publikace se zabývá různými způsoby odstraňování nevýhod používání hydroxidu sodného při mytí lahví. Jsou diskutovány tyto skupiny aditiv: fosfáty, fosfonáty, glukonáty, látky tvořící komplexy, polymerní karboxylové kyseliny a odpěňovače. S výjimkou poslední skupiny jde o aditiva, která slouží ke stabilizaci tvrdosti vody.

Poznatky z čištěni odpadních vod z pivovarů.Recenzovaný článek

M. BOLEK

Kvasny Prum. 1998; 44(7-8): 206-208 | DOI: 10.18832/kp1998015  

Článek shrnuje a na konkrétních příkladech dokumentuje základní poznatky o technickém řešení a funkci pivovarských čistíren odpadních vod pracujících na aerobním, anaerobním i kombinovaném anaerobně-aerobním principu. Uvedené typy čistíren odpadních vod jsou diskutovány z technického hlediska, není však opomenuto ani hledisko ekonomické. Závěr obsahuje teze, umožňující základní orientaci při rozhodování, který typ čističky odpadních vod volit v podmínkách konkrétních pivovarů.

Využití měření zákalu při jednorázové kultivaci mikroorganismů k rychlé mikrobiologické kontrole v pivovarstv.Recenzovaný článek

P. SLADKÝ, H. CÍSAŘOVÁ, I. HOLLEROVÁ, P. KOHOUTOVÁ

Kvasny Prum. 1998; 44(7-8): 208-213 | DOI: 10.18832/kp1998016  

Pomocí laboratorního pivovarského zákaloměru, umožňujícího měření v lahvích i ve zkumavkách, byly sledovány foto metrické růstové křivky mikroorganismů, vyskytujících se v pivovarském procesu, konkrétně kulturní pivovarské kvasinky a izolátu mléčné bakterie z kontaminovaného piva. Je popisován princip metody, praktické způsoby a postupy měření, jsou přiloženy SW graficky zpracované výsledky automatických měření fotometrických růstových křivek. Jsou uváděny příklady možného využití metody při běžné mikrobiologické kontrole v nápojovém průmyslu.