Kvasný Průmysl, 1999 (roč. 45), číslo 2


Měření pasterační aktivity při průtokové pasteraci piva.Recenzovaný článek

M. HRABÁK, J. WÜNSCH

Kvasny Prum. 1999; 45(2): 36-40 | DOI: 10.18832/kp1999003  

V článku jsou uvedeny základy teorie pasterace, různé způsoby provádění mikrobiologického ošetření hotového piva, rozdělení typů pasterace. Článek se podrobněji zabývá způsobem měření intenzity průtokové pasterace v podmínkách českého pivovarství. Podrobně je způsob měření popsán na dvou základních  příkladech pasterů s jednoduchými a moderními regulačními prvky. Závěrem článku je shrnutí konkrétních opatření vedoucích ke zlepšení funkce průtokových pasterů.

Sledování procesu stárnutí nových hybridních odrůd Bor, Sládek a Premiant.Recenzovaný článek

K. KROFTA, J. ZAGOROVÁ, J. KOŘEN, J. TICHÁ, J. URBAN

Kvasny Prum. 1999; 45(2): 41-45 | DOI: 10.18832/kp1999004  

Příspěvek se zabývá stárnutím nových hybridních odrůd českého původu (Bor, Sládek, Premiant), které jsou v rámci odrůdové přestavby zaváděny do zemědělské praxe. Do testování byl zařazen i Žatecký poloraný červeňák jako srovnávací odrůda. Proces stárnutí byl sledován v časovém horizontu 7 měsíců od sklizně 1997 do března 1998. Na základě poklesu obsahu alfa-hořkých kyselin, obsahu tvrdých pryskyřic a indexu skladování chmele (HSI) bylo zjištěno, že všechny hybridní odrůdy mají v porovnání se Žateckým červeňákem lepší skladovací charakteristiky. Nejlépe byly hodnoceny odrůdy Bor a premiant. V Rámci testu bylo dále provedeno porovnání...