Kvasný Průmysl, 1999 (roč. 45), číslo 4


Studium úlohy kvasničného kmene při vzniku vyšších aromatických senzoricky aktivních alkoholů v závislosti na podmínkách kvašení.Recenzovaný článek

J. ČULÍK, K. FIGALLA, M. JURKOVÁ, M. POLEDNÍKOVÁ

Kvasny Prum. 1999; 45(4): 91-94 | DOI: 10.18832/kp1999007  

Moderní analytické metody umožnily autorům podrobně studovat změny obsahu vyšších aromatických alkoholů během kvašení v laboratorních podmínkách v závislosti na rozdílných podmínkách kvašení. V úvodní stručné rešerši jsou shrnuty současné poznatky týkající se chemismu vzniku vyšších aromatických alkoholů, jejich senzorických vlastností a vlivu technologických podmínek na jejich obsah v pivě. Pro vlastní zkoušky byly vybrány dva rozdílné provozní kmeny, avšak shodného genetického původu. Experimentálně bylo ověřeno, že kromě teploty kvašení má na tvorbu vyšších aromatických alkoholů vliv i použitý provozní kvasničný kmen. Získané...

Zahušťování odpadních pivovarských kvasnic.Recenzovaný článek

T. ŠRUMA

Kvasny Prum. 1999; 45(4): 94-96 | DOI: 10.18832/kp1999008  

V článku je popisována technologie vyvinutá ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském pro zahušťování odpadních pivovarských kvasnic ze spilky, CKT i po dokvašení z ležáckého sklepa pomocí filtračních vaků. Výsledná sušina zahuštěných kvasnic byla vyšší než 21%. Dále je sledován mikrobiologický stav piva získaného z kvasnic a vliv přídavku do hotového piva na jeho senzorické vlastnosti.