Kvasný Průmysl, 1999 (roč. 45), číslo 6
Nový způsob objektivního provádění testů piva síranem amonným v běžných chemických zkumavkách.Recenzovaný článek
P. SLADKÝ, H. CÍSAŘOVÁ
Kvasny Prum. 1999; 45(6): 156-159 | DOI: 10.18832/kp1999011
Je popsán nový způsob objektivního stanovení prahu stažení koloidů piva nasyceným roztokem síranu amonného, spočívající v měření nefelometrického zákalu vzorku v běžných chemických zkumavkách v závislosti na množství titrantu krokově dávkovaného a míchaného standardní mikropipetou opatřenou pístovým míchadlem. K vyhodnocení zkoušky je zavedena přesná analytická definice prahu srážení piva síranem amonným resp. i jiným titrantem, založená na tangenciálním určení prahové koncentrace nutné ke srážení koloidů vzorku. Popsaný způsob umožňuje podstatné zvýšení produktivity měření a mnohonásobné snížení nákladů na analyty i ostatní materiál...
Polychlorované bifenyly a polycyklické aromatické uhlovodíky v pivu.Recenzovaný článek
T. HORÁK, M. JURKOVÁ, J. ČULÍK, V. KELLNER
Kvasny Prum. 1999; 45(6): 159-161 | DOI: 10.18832/kp1999012
Polychlorované bifenyly a polycyklické aromatické uhlovodíky patří mezi významné kontaminanty životního prostředí. Zatímco PCB vznikaly cílenou průmyslovou výrobou, výskyt PAH je kromě přirozených zdrojů dán především nedokonalým spalováním hmoty. Důsledkem značného rozšíření těchto látek dochází k jejich pronikání do potravního řetězce. Jedná se o zdraví vysoce škodlivé látky, které se vyznačují hlavně karcinogenními a imunotoxickými účinky. Z těchto důvodů legislativní předpisy ČR, jejichž přehled je v práci uveden, určující maximální koncentrace PCB a PAH v jednotlivých typech vod a potravinách včetně piva. U PCB je ještě diskutováno...