Kvasný Průmysl, 1999 (roč. 45), číslo 7-8


Výběr odrůd sladovnického ječmene.Recenzovaný článek

V. PSOTA, D. JUREČKA

Kvasny Prum. 1999; 45(7-8): 184-186 | DOI: 10.18832/kp1999013  

Objektivní výběr preferovaných odrůd je nutno dělat na  základě všech dosažitelných informací a zohlednit i prosperitu pěstitele. Rajonizace odrůd z hlediska technologických ukazatelů se v současné době neprovádí. Na základě agronomických znaků získaných UKZÚZ je však možno rajonizaci provést. Důležitý vztah výnosu předního zrna a kvality. Odolnost vůči houbovým chorobám a reakce odrůd na ošetření fungicidy by měly vést k diferencovanému použití fungicidů, a tím i ke zvýšení míry rentability pěstování. Také ranost sklizně a délka posklizňového dozrávání by neměly být při výběru odrůd opomenuty. Informace potřebné pro kvalifikovaný...

Uplatnění nových českých hybridních odrůd chmele v pivovarském průmyslu.Recenzovaný článek

K. KROFTA, J. ČEPIČKA, J. KUBÍČEK

Kvasny Prum. 1999; 45(7-8): 187-190 | DOI: 10.18832/kp1999014  

České hybridní odrůdy Bor, Sládek a Premiant se začínají pěstovat ve větším měřítku od poloviny 90. let jako reakce na odbytovou krizi jemných aromatických chmelů. Nové odrůdy patří mezi chmele aromatické a hořké. Složení chmelových pryskyřic a silic dává předpoklady k jejich dobrému uplatnění v pivovarech. Varní zkoušky byly provedeny v čtvrtprovozním i provozním měřítku. Experimentální varní zkoušky ukázaly, že české hybridní odrůdy jsou vhodné k přímému chmelení a to jak v pivovarech s klasickou technologií kvašení, tak s technologií kvašení v CKT. Příznivě vyznělo i srovnání s mnoha zahraničními odrůdami.

Stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků a polychlorovaných bifenylů v pivě.Recenzovaný článek

T. HORÁK, M. JURKOVÁ, J. ČULÍK, V. KELLNER

Kvasny Prum. 1999; 45(7-8): 190-192 | DOI: 10.18832/kp1999015  

Byla vyvinuta metoda, která v rámci jednoho extrakčního kroku umožňuje stanovení obsahu jak polycyklických aromatických uhlovodíků, tak polychlorovaných bifenylů v pivě. Postup stanovení zahrnuje popis extrakce vzorků piva do nepolárního rozpouštědla s vyřešením problémů velmi stabilních emulzí a čistoty získaného extraktu. Dále jsou zde uvedeny chromatografické podmínky pro analýzu devíti PAH (benzo(a)antracen, benzo(b)flouranthen, benzo(k)flouranthen, chrysen, dibenzo(a,h)antracen, benzo(a)pyren, indeno (1,2,3-cd)pyren, dibenzo(a,i)pyren a dibenzo(a,h)pyren) metodou vysokoúčinná kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí,...

Počet spotřeby energie při výrobě bezvodého lihu z obilí.Recenzovaný článek

P. ŠIMŮNEK

Kvasny Prum. 1999; 45(7-8): 192-194 | DOI: 10.18832/kp1999016  

V současné době roste význam využití kvasného lihu v nepotravinářských oborech zejména jako příměsi pohonných hmot. Pro posouzení výhodnosti takovéto aplikace je potřeba porovnat energetickou náročnost výroby lihu s energií vzniklou jeho spálením v zážehovém motoru. Při pokusech prováděných s využitím tzv. studeného beztlakového postupu ve školním lihovaru v Hohenheimu (SRN) se podařilo dosáhnout spotřeby 7,58 MJ na 1 l ethanolu. Výsledná hodnota dosáhla 35% spalného tepla 1l ethanolu. Tato bilance je ve významném rozporu s řadou publikovaných informací které pokládají takovéto využití kvasničného ethanolu za energeticky...