Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 1
Modernizace a zvyšování výkonů u stávajících zařízení na výrobu mladiny.Recenzovaný článek
P. DODT
Kvasny Prum. 2000; 46(1): 5-8 | DOI: 10.18832/kp2000001
Současná úroveň teoretických poznatků o výrobě mladiny a dosažitelná úroveň potravinářského strojírenství, včetně měřící a regulační techniky, umožňuje komplexní řešení řady dílčích částí procesu. Výsledkem pak je možné zvýšení výkonu varních souprav, zvýšení kvality produktu nebo zvýšení efektivnosti provozu. Demonstrované inovace strojního zařízení umožňují řízení a optimalizaci pH, snížení nežádoucího vlivu kyslíku a zlepšení redukčního potenciálu rmutu. Multifunkční aplikace měřící techniky optimalizuje průběh scezování, který je dále možno urychlovat technicky propracovaným způsobem stahování předku. Poznatky z hydromechanických dějů a přenosu...
Kyselá sanitace CKT systémem posuvného roštu.Recenzovaný článek
R. GOLDMANN, P. PECH
Kvasny Prum. 2000; 46(1): 9-11 | DOI: 10.18832/kp2000002
Modifikovaný sanitační postup, který vychází z doplňování koncentrované kyseliny a čisté vody pouze do nádoby s vyšší koncentrací kyseliny, nazvali autoři sanitace s posuvným roštěm. Takto postavený model umožňuje dílčí obměnu roztoků a dále i posun organických nečistot ve směru koncentračního spádu od kyseliny s vyšší koncentrací směrem ke kyselině s nižší koncentrací a posléze až k oplachové vodě. Z pohledu celkových ročních nákladů na sanitaci kvasných CKT lze u tohoto modelu předpokládat částku 0,33 Kč / hl sudového piva. Mikrobiologicky model zajišťuje standard požadovaný pro plnění CKT nakvašenou mladinou.