Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 11


Význam aminokyselin v technologii a kvalitě piva.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, J. JANOUŠEK

Kvasny Prum. 2000; 46(11): 314-318 | DOI: 10.18832/kp2000025  

V rešeršním článku jsou diskutovány všechny aspekty významu aminokyselin ve sladařství a pivovarství. Diskutován je průběh změn složení i obsahu těchto látek od posklizňového dozrávání ječmene až po skladování hotového piva. Zvláštní pozornost je věnována významu aminokyselin při tvorbě staré chuti piva, která vzniká za aktivní účasti těchto látek deseti možnými způsoby.

Použití jednotek průtočnosti a permeability křemelin při výpočtu filtrovatelnosti piva.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 2000; 46(11): 318-320 | DOI: 10.18832/kp2000026  

Analytika EBC používá pro charakterizaci sypkých filtračních materiálů hodnoty permeability a filtrační rychlosti. Filtrační rychlost při teplotě měření se může rovněž využít k popisu filtrovatelnosti piva, pro výpočet permeability je nutné ještě znát viskozitu piva. Tyto filtrační charakteristiky se mohou získat měřením konstantním nebo proměnným odporem vrstvy při dávkování křemeliny. Na postupném naplánování filtrační vrstvy se zakládá tzv. Raibleho metoda. Článek uvádí výpočty filtrační rychlosti i permeability pro obě měřící metody a diskutuje použití těchto postupů pro měření průtočnosti sypkých filtračních materiálů i filtrovatelnosti piva....

Modulární turbidimetr pro praktickou výuku v pivovarství a nápojovém průmyslu.Recenzovaný článek

P. SLADKÝ, M. DIENSTBIER

Kvasny Prum. 2000; 46(11): 321-324 | DOI: 10.18832/kp2000027  

Zákal či turbidita je optická vlastnost tuhých, plynných a zvláště kapalných látek. Zakalení látek je dáno přítomností různých druhů a možností částic pod- i nadmikronových rozměrů, které způsobují rozptyl světla. Rozptyl světla se proto používá i ke stanovení velikosti zákalu studovaných látek. Velikost zákalu kapalin závisí velmi složitě na vlastnostech zákalotvorných částic ve vztahu k vlastnostem měřícího světla šířícího se zakaleným prostředím. Tato závislost je obecně nelineární. To platí zvláště o zákalu piva a jeho meziproduktů i ostatních druhů nápojů, které mají charakter různorodých kapalných disperzí. Správné a účinné použití metod...