Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 3


Standardnost pivovarské výroby a kvality piva.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 2000; 46(3): 71-73 | DOI: 10.18832/kp2000005  

Kvalita surovin, technologie i vybraný kontrolní systém včetně volby analytických i měřících metod ovlivňují významně výsledek výrobního procesu v pivovaru. Výrobní proces přitom není striktně deterministický. Brání tomu nejen nestandardnost surovin, ale také obecné vlastnosti výrobního procesu. Mezi ně patří neznalost všech vlivů, působících na proces, neschopnost měřit tyto vlivy v reálném čase i nelineární povaha některých procesů. Zlepšení lze dosáhnout použitím tzv. komplexních znaků kvality, zahrnujících v sobě vliv surovin i procesu a umožňujících kontrolovat kvalitu od surovin až po výrobek. Tyto znaky je možné dobře korelovat...

Inhibícia etanolovej fermentácie pri vysokom osmotickom tlaku.Recenzovaný článek

P. BAFRNCOVÁ, D. ŠMOGROVIČOVÁ, J. PÁTKOVÁ, M. BEDNÁR

Kvasny Prum. 2000; 46(3): 74-77 | DOI: 10.18832/kp2000006  

Práca sa zaoberala štúdiom vplyvu vysokého osmotického tlaku na etanolovú fermentáciu s kvasinkami Saccharomyces cerevisiae. Inhibičný účinok vysokého osmotického tlaku ne priebeh fermentácie bol študovaný v médiách s obsahom glukózy (100 g/l) ako zdroja uhlíka v prítomnosti sorbitolu (0, 30, 60, 90, 120 a 150 g/l). vysoký osmotický tlak mal za následok zníženie rýchlosti tvorby etanolu a spotreby glukózy, a tiež prírastku biomasy a koncentrácie naprodukovaného etanolu. V prostredí zvýšeného osmotického tlaku vzrástla koncentrácia akumulovanej intracelulárnej trehalózy o 66 % a koncentrácia extracelulárneho glycerolu 4,4-násobne. Kombinovaný...