Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 4
Nejslavnější éra českého pivovarnictví.Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ, K. KOSAŘ
Kvasny Prum. 2000; 46(4): 99-101 | DOI: 10.18832/kp2000007
Nejslavnější érou pivovarství na území dnešní České republiky bylo období přelomu 19. a 20. století, kdy se začala rozvíjet průmyslová výroba sladu a piva a české pivovarství významnou měrou ovlivnilo vývoj tohoto oboru na celém světě. V té době se nevídanou měrou rozvíjelo šlechtění vynikajících odrůd sladovnického ječmene a chmele, české strojírenské firmy se specializovaly na výrobu sladařských a pivovarských zařízení. V technologii sladování se začaly uplatňovat moderní pneumatické principy a pivo se od poloviny 19. století ve všech českých a moravských pivovarech vyrábělo výhradně spodním kvašením, od roku 1885 s uplatněním čistých...
Jakost ječmene sklizně 1999 - pivovarská část.Recenzovaný článek
M. HRABÁK, K. NIKOLAI, J. PROKEŠ
Kvasny Prum. 2000; 46(4): 102-105 | DOI: 10.18832/kp2000008
V roce 1999 bylo poprvé tradiční hodnocení sladovnických ječmenů doplněno o hodnocení pokusných piv z nich vyrobených. U pěti piv vyrobených z ječmenů z různých pěstitelských oblastí byla provedena fyzikálně chemická analýza, degustační zkoušky i posouzení technologických aspektů. Přestože v některých parametrech se všechna piva prakticky shodovala, byly nalezeny rozdíly zejména v předpovědi koloidní stability, v senzorickém hodnocení i v různém stupni zhoršení senzorické stability po šokování.
Ječmen při 21. století: současné cíle genetického inženýrství.Recenzovaný článek
I. KRAUS
Kvasny Prum. 2000; 46(4): 106-107 | DOI: 10.18832/kp2000009
Základní pilíř pro genové manipulace položil již v 19. století G. J. Mendel svým poznáním základních zákonů o dědičnosti. K rozvoji genetického inženýrství došlo v druhé polovině 20. století. Sladovnický ječmen jako prastará kulturní plodina prošel dlouhým obdobím klasické selekce a šlechtění. V současnosti jsou tradiční cíle šlechtění obohacovány novými požadavky pivovarského průmyslu, které již nelze zvládnout klasickými prostředku. Tyto požadavky mnohdy vyžadují začlenění nových unikátních vlastností, které se u něj přirozeně nevyskytují, do genetické výbavy ječmene. Pozornost se soustřeďuje zejména na vlastnosti známe u jiných...