Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 6
Registrace odrůd ječmene jarního v roce 2000.Recenzovaný článek
V. PSOTA, D. JUREČKA
Kvasny Prum. 2000; 46(6): 155-158 | DOI: 10.18832/kp2000012
Na základě výsledků zkoušek pro registraci probíhajících v letech 1997-1999 byla v roce 2000 registrována nová odrůda jarního ječmene s výběrovou sladovnickou kvalitou s označením JERSEY. Odrůda má vynikající úroveň extraktu v sušině sladu, optimální enzymatickou aktivitu a optimální složení sladiny. Její užitná hodnota je dána kombinací standardní úrovně výnosu, vysoké sladovnické jakosti a odolnosti proti napadení padlím travním.
Homogenita a heterogenita odrůd sladovnického ječmene na úrovni biochemických markerů využitých pro odrůdovou identifikaci.Recenzovaný článek
I. KRAUS, M. ŠPUNAROVÁ
Kvasny Prum. 2000; 46(6): 158-161 | DOI: 10.18832/kp2000013
Při tvorbě, udržování a pěstování odrůd sladovnického ječmene je kladen důraz na specifické vlastnosti a jejich homogenitu. Velký význam zde mají biochemické markery (molekuly bílkovin, enzymů a nukleových kyselin), které indikují určitou vlastnost i odrůdovou příslušnost. V práci byly pro sledování biochemických markerů použity odrůdy Akcent, Forum a Kompakt z odrůdových zkoušek 1997. Pozornost byla zaměřena na hordeinové a DNA a jejich specifičnost pro soubor odrůd uvedených v Seznamu doporučených odrůd. Byla prokázána vhodnost využití těchto markerů pro identifikaci odrůd, avšak jejich samostatné a oddělené použití neposkytuje možnost...
Studium vlastností sladu hvozděného na jednolískovém laboratorním hvozdu.Recenzovaný článek
J. PROKEŠ
Kvasny Prum. 2000; 46(6): 161-166 | DOI: 10.18832/kp2000014
Práce se zabývala otázkou homogenity sladu, vyrobeného na jednolískovém vysokovýkonném hvozdu. Pokusy prováděnými na laboratorním jednolískovém hvozdu bylo prokázáno, že existuje statisticky významný vliv variant hvozdění a polohy vrstvy sladu na sledované parametry jakosti. Tento efekt se projevoval zejména při nedostatku vzduchu a nerovnoměrném prostupu vzduchu vrstvou sladu. Bylo prokázáno, že hodnoty diastatické mohutnosti a friability sladu mohou spolehlivě vypovídat o průběhu předsoušení a intenzitě dotažení sladu. Potvrdilo se, že technologie hvozdění příznivá pro zachování aktivity b-glukanasy je nevhodná pro snížení obsahu prekursorů dimethylsulfidu...