Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 9
Stanovení chmelových silic metodou mikroextrakce na tuhou fázi (SPME).Recenzovaný článek
K. KROFTA, J. ČEPIČKA
Kvasny Prum. 2000; 46(9): 235-241 | DOI: 10.18832/kp2000019
Metoda mikroextrakce na tuhou fázi v provedení "headspace" (HS-SPME) byla použita k izolaci chmelových silic z hlávek samičích rostlin a z květenství samčích rostlin. Bylo testováno několik SPME vláken s různou polaritou aktivní vrstvy (PDMS 100 mm a 30 mm, PDMS/DVB 65 mm, PA 85 mm) za různých experimentálních podmínek (teplota, čas expozice, navážka vzorku). Sorpce analytů byla silně ovlivněna teplotou a expoziční dobou, navážka vzorku v rozsahu 0,1 až 0,3 g sorpci jednotlivých složek silice zásadně neovlivnila. Z testovaných SPME vláken se jako nejvhodnější ukázalo vlákno PDMS/DVB 65 mm, a to jak pro analýzu hlávek,...
Využití kryoskopie v pivovarství a sladařství.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 2000; 46(9): 241-243 | DOI: 10.18832/kp2000020
Článek diskutuje využití kryoskopie v pivovarství při stanovení stažitelného stupně prokvašení a při analýze piva. Uvádějí se vztahy, udávající lineární závislosti tzv. redukované osmolality sladiny na podílu dosažitelného skutečného extraktu a původního extraktu sladiny. Redukovaná osmolalita sladiny se získá násobením osmolality výrazem (100-p)/p kde p je extrakt sladiny. Redukovaná osmolalita je vhodným ukazatelem kvality sladiny a sladu. Kryoskopie se může také využít pro rychlou analýzu piva s dobou rozboru okolo 4 minut a spotřebou vzorku do 20 ml při relativně nízké pořizovací ceně přístroje.
Klasifikácia vybraných slovenských odrodových vín.Recenzovaný článek
J. PEŤKA, B. BALLA, P. FARKAŠ, J. MOCÁK, M. KOVÁČ
Kvasny Prum. 2000; 46(9): 244-247 | DOI: 10.18832/kp2000021
Obsah vybraných prchavých látok bol zisťovaný v slovenských odrodových vínach Riesling vlašský, Veltlínske zelené a Müller Thurgau počas troch rokov. Získané data boli spracované rozličnými multivariačnými metódami za účelom nájsť takú kombináciu prchavých látok, ktorá umožní klasifikáciu skúmaných odrodových vín. Vhodné zatriedenie a spoznanie autenticity slovenských odrodových vín bolo možné použitím lineárnej a kvadratickej diskriminačnej analýzy