Kvasný Průmysl, 2001 (roč. 47), číslo 1
Využití umělé inteligence pro zvýšení produktivity scezovacího procesu (část 2).Recenzovaný článek
F. MIROLL, H. J. MENGER, G. LILLICH, P. BLESSING, N. WAGNER
Kvasny Prum. 2001; 47(1): 4-7 | DOI: 10.18832/kp2001001
Firma Ziemann a technická univerzita Heilbronn/Německo vyvinuly řídící systém Neuro-Fuzzy-Controller pro kontrolu procesu scezování a vyslazování, který umožňuje získat optimální výsledky i při kolísavé kvalitě vstupních surovin. Tento řídící systém průběžným vyhodnocením získaných parametrů a jejich následnou regulací podstatně zkracuje dobu trvání procesu při zachování čirosti. Aplikací tohoto řídícího systému lze podstatně zvýšit počet cyklů scezovací kádě. Další předností řídícího systému Neuro-Fuzzy-Controller je jeho velmi snadná integrita do stávajících řídících systémů scezovacích kádí bez dalších stavebních investic.
Adaptácia voľných a imobilizovaných pivovarských kvasiniek pri skvasovaní vysoko koncentrovaných mladín.Recenzovaný článek
J. PÁTKOVÁ, D. ŠMOGROVIČOVÁ, P. BAFRNCOVÁ, Z. DÖMÉNY
Kvasny Prum. 2001; 47(1): 7-10 | DOI: 10.18832/kp2001002
V práci bolo porovnávané kvasenie vysoko koncentrovaných mladín nestresovanými alebo na stres adaptovanými kvasinkami. Pretože adaptácia kvasiniek je značne závislá na genetickom základe kmeňov kvasiniek a ich fyziologickom stave, výsledky práce možno považovať za znázornenie možnosti správanie sa len pivovarských kvasiniek. Použitím nestresovaných buniek na kvasenie vysoko koncentračných mladín dochádzalo v priebehu fermentácie k akumulácii trehalózy v bunkách. Ak sa však na kvasenie mladín použili bunky vystavené predtým väčšiemu stresu, v priebehu fermentácie dochádzalo k poklesu vnútrobunkovej trehalózy. Tieto závery...