Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 11-12


Výzkum využití amarantu v zemědělských lihovarech při použití technologie beztlakého uvolnění škrobu.Recenzovaný článek

G. KŁOSOWSKI, B. CZUPRYŃSKI, K. KOTARSKA, M. WOLSKA

Kvasny Prum. 2002; 48(11-12): 302-308 | DOI: 10.18832/kp2002022  

Pokusy zkoumající vhodnost zrn amarantu pro výrobu lihu potvrdily, že se jedná o surovinu vhodnou pro zemědělské lihovary, obzvláště pro technologii beztlakého uvolňování škrobu. Zrna amarantu lze snadno rozmělnit. Ukázalo se, že aplikací technologie beztlakého uvolňování škrobu (tj. bez působení tlaku a tepla na surovinu) lze dosáhnout vyšší výtěžnosti okolo 2,7 l na 100 kg amarantového škrobu (1,4 l ethanolu ze 100 kg suroviny).  Přídavek 10 % amarantu do žitné zápary zvýšil výtěžnost ethanolu o cca 0,6-0,7 l ze 100 kg žitného škrobu. Zároveň vliv neškrobnatých komponent amarantu způsobuje vyšší růst produktivnosti a energie fermentace měřené...

Monitoring G+ bakteriální kontaminace v českých pivovarech.Recenzovaný článek

I. HOLLEROVÁ, P. KUBIZNIAKOVÁ

Kvasny Prum. 2002; 48(11-12): 309-313 | DOI: 10.18832/kp2002023  

Ve vybraných českých pivovarech byla provedena monitorizace průběhu kontroly kvality. Veškeré zjištěné grampozitivní bakterie byly izolovány a identifikovány za použití biochemického setu API 50 CHL, používaného obvykle jako srovnávací metody při určování kmenů bakterií mléčného kvašení. Pasterované pivo bylo zaočkováno všemi nalezenými bakteriemi bez přístupu kyslíku. Po dobu tří měsíců byla sledována tvorba zákalu. Z výsledků vyplývá, že i když jsou izoláty identifikovány jako identické, může mít kažení piva různý průběh.

Inovácie naplavovacej filtrácie.Recenzovaný článek

C. JÖRDING

Kvasny Prum. 2002; 48(11-12): 314-318 | DOI: 10.18832/kp2002024  

Firma KHS vyvinula a v pivovaroch vyskúšala nový sviečkový filter INNOFILL GETRA ECO, ktorý významne zvyšuje ekonomiku naplavovacej filtrácie a stabilizácie piva. Technické inovácie zahŕňajú konštrukciu hlavy sviečky a tesniaci systém, matrix sviečok, kapacitu náplavu kremeliny, čistiaci systém filtračných elementov a filtračnej nádoby, odvzdušňovací systém filtračnej nádoby a distribúciu plnenia. Naplavovacia filtrácia piva (s DE) významne šetrí pivovarský operačný filter vďaka zníženiu spotreby vody na čistenie, zníženiu spotreby kremeliny, zníženiu operačného času, servisu a udržiavaniu filtra a kvôli predĺženiu filtračného cyklu. Navyše sa dá sviečkový...