Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 3
Využití gelové permeační chromatografie pro stanovení organických polutantů ve sladovnickém ječmeni.Recenzovaný článek
T. HORÁK, M. JURKOVÁ, J. ČULÍK, P. ČEJKA, V. KELLNER
Kvasny Prum. 2002; 48(3): 58-61 | DOI: 10.18832/kp2002005
Byla vyvinuta metoda, která v rámci jednoho extrakčního kroku umožnuje stanovení devíti polycyklickěch aromatických uhlovodíků (PAH) benzo(a)anthracenu, chrysenu, benzo(b)fluoranthenu, benzo(k)fluoranthenu, benzo(a)pyrenu, dibenzo(a,h)anthracenu, indeno(1,2,3-cd)pyrenu, dibenzo(a,i) pyrenu, dibenzo(a,h)pyrenu - a sedmi indikačních kongenerů polychlorovaněch bifenylů (PCB) - kongenerů ččíslo 28, 52, 101, 118, 138, 153, 180 - v rostlinných matricích, zejména v ječmeni a sladu. Postup stanovení zahrnuje popis extrakce a přečištění získaného extraktu ...
Vývoj teorie a praxe kvašení a dokvašováni piva.Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 2002; 48(3): 61-66 | DOI: 10.18832/kp2002006
Teorie kvasného procesu piva prodělala dlouhý vývoj od mechanického výkladu přes vysvětlování na základě pouze chemických reakcí až po poznání biologického anaerobního procesu kvašení za účasti pivovarských kvasinek a významu enzymových reakcí v 19. století. Následovala izolace a zavádění čistých kultur kvasinek v praxi pivovarů a poznatky o infekčních mikroorganismech v pivovarské výrobě. oznání metabolismu kvasinek a jeho mechanismů v 50. letech 20. století umožnil rychlý vývoj moderních laboratorních technik, především chromatografických a elektroforetických. Výzkum transportu cukrů do buňky a jejich postupného zkvašování...