Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 3


Využití gelové permeační chromatografie pro stanovení organických polutantů ve sladovnickém ječmeni.Recenzovaný článek

T. HORÁK, M. JURKOVÁ, J. ČULÍK, P. ČEJKA, V. KELLNER

Kvasny Prum. 2002; 48(3): 58-61 | DOI: 10.18832/kp2002005  

Byla vyvinuta metoda, která  v rámci jednoho extrakčního kroku umožnuje stanovení  devíti polycyklickěch aromatických uhlovodíků (PAH)   benzo(a)anthracenu,    chrysenu, benzo(b)fluoranthenu,  benzo(k)fluoranthenu, benzo(a)pyrenu, dibenzo(a,h)anthracenu,  indeno(1,2,3-cd)pyrenu,  dibenzo(a,i) pyrenu, dibenzo(a,h)pyrenu - a sedmi indikačních kongenerů polychlorovaněch  bifenylů (PCB)  - kongenerů ččíslo 28, 52, 101, 118,  138, 153, 180 -  v rostlinných matricích, zejména v ječmeni a sladu. Postup  stanovení zahrnuje popis extrakce a přečištění získaného  extraktu  ...

Vývoj teorie a praxe kvašení a dokvašováni piva.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 2002; 48(3): 61-66 | DOI: 10.18832/kp2002006  

Teorie kvasného procesu piva prodělala dlouhý vývoj od mechanického výkladu přes vysvětlování na základě pouze chemických reakcí až po poznání biologického anaerobního procesu kvašení za účasti pivovarských kvasinek a významu enzymových reakcí  v 19. století. Následovala izolace a zavádění čistých kultur kvasinek v praxi pivovarů a poznatky o infekčních mikroorganismech v pivovarské výrobě. oznání metabolismu kvasinek a jeho mechanismů  v 50. letech 20. století umožnil rychlý vývoj moderních laboratorních technik, především chromatografických a elektroforetických. Výzkum transportu  cukrů do buňky a jejich  postupného zkvašování...