Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 5

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 5

    Faktory ovlivňující aktivitu invertasy během kvašení, dokvašování a v hotovém pivu.Recenzovaný článek

    Jiří ŠROGL, Hana VERNEROVÁ, Lenka MATASOVÁ, Karel SIGLER

    Kvasny Prum. 2007; 53(5): 134-138 | DOI: 10.18832/kp2007006  

    Článek se zabývá vlivem teploty, praní kvasnic a různých varných technologií (klasický proces, technologie CKT) na aktivitu invertasy během kvašení, zrání a v hotovém pivu. Během dokvašování při klasickém procesu při teplotě 1,0-4,5 °C i v přetlačných tancích se aktivita invertasy (3,4-3,5 μkat/l) výrazně nemění. Zvyšuje se (až na 5,4 μkat/l), jestliže dokvašování probíhá při teplotě 22-24 °C, a současně dochází ke zvyšování hladiny FAN jako indikátoru buněčné lýze. U CKT procesu bylo zjištěno, že prané kvasnice uvolňují do hotového nepasterovaného piva méně invertasy než neprané, a jsou tedy zřejmě v lepším fyziologickém stavu. Pivo vyrobené...


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.