Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 7-8
Pivovarství a taxonomie pivovarských kvasinek.Recenzovaný článek
Dagmar MATOULKOVÁ, Jan ŠAVEL
Kvasny Prum. 2007; 53(7-8): 206-214 | DOI: 10.18832/kp2007012
Článek se zabývá historií, metodami a současným stavem taxonomie pivovarských kvasinek. Pro zajištění standardnosti hotového piva je důležité použití čistých kultur kvasinek při jeho výrobě. Dříve byly kvasinky klasifikovány na základě svého fenotypu metodami tzv. tradiční taxonomie, které jsou v článku stručně zmíněny. V krátkém přehledu se uvádí historie klasifikace a nomenklatury pivovarských kvasinek. Pozornost je dále věnována především molekulárně-biologickým technikám, které umožňují klasifikaci kvasinek na základě jejich fylogenetické příbuznosti. V článku jsou vysvětleny základní principy vybraných molekulárních metod a jejich vztah k taxonomii...
Vplyv kvasiniek na aromatický profil vína.Recenzovaný článek
Katarína FURDÍKOVÁ, Fedor MALÍK
Kvasny Prum. 2007; 53(7-8): 215-221 | DOI: 10.18832/kp2007013
Na vzniku širokého spektra aróm a chutí vína sa vedľa iných faktorov významnou mierou podieľa proces fermentácie, a to ako použitá kultúra kvasiniek, tak prirodzená mikroflóra viniča. V článku sa diskutuje zastúpenie a mechanizmus vzniku senzoricky najvýznamnějších skupín organických zlúčenín - alkoholov, esterov, acetaldehydu, prchavých kyselín, terpénov, prchavých sírnych a fenolických zlúčenín.