Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 9
Změny antioxidačních vlastností chmele při sušení, mletí, granulaci a skladování.Recenzovaný článek
Karel KROFTA, Alexandr MIKYŠKA, Danuša HAŠKOVÁ
Kvasny Prum. 2007; 53(9): 266-272 | DOI: 10.18832/kp2007014
Posklizňovým sušením zeleného chmele se část antioxidační aktivity ztrácí. Ztráta zpravidla nepřekračuje 5 % původní hodnoty RADPPH. Sušení se projevilo i úbytkem obsahu polyfenolových látek. Mezi sušením v komorové a pásové sušárně nebyl z hlediska zachování antioxidačních vlastností chmele zjištěn podstatný rozdíl.Výsledky stanovení antioxidační aktivity v horkovodním výluhu hlávkových a mletých chmelů jsou srovnatelné a rozdíly statisticky neprůkazné. Rovněž granulací mletého chmele se jeho redukční aktivita prokazatelným způsobem nemění. V průběhu dlouhodobého skladování chmele dochází k poklesu antioxidačních aktivit s různou rychlostí v závislosti...
Stanovení prolaminů ječmene v pivu a pivovarských materiálech.Recenzovaný článek
Petr HULÍN, Pavel DOSTÁLEK, Igor HOCHEL
Kvasny Prum. 2007; 53(9): 273-276 | DOI: 10.18832/kp2007015
Práce se zabývá možnostmi imunochemické detekce hordeinové frakce bílkovin ječmene a případných štěpných derivátů, respektive charakterizací monoklonálních protilátek připravených za účelem vývoje rychlého, specifického a citlivého stanovení hordeinových bílkovin v potravinářství, konkrétně v pivu. Byla vyvinuta metoda nepřímé kompetitivní ELISA prolaminů ječmene a stanoveny pracovní koncentrace všech imunoreagencií. Dále byly testovány křížové interakce jednotlivých monoklonálních protilátek s proteiny ostatních cereálií. Detekční limit metody činil 2 ppm, přičemž lineární rozsah kalibrační křivky se pohybuje v rozmezí 1-100 ppm.