Kvasný Průmysl, 2008 (roč. 54), číslo 10
Vliv struktury endospermu obilky ječmene (Hordeum vulgare L.) na kvalitu sladu.Recenzovaný článek
Vratislav PSOTA, Karel VEJRAŽKA, Jiří HARTMANN, Markéta MUSILOVÁ
Kvasny Prum. 2008; 54(10): 294-299 | DOI: 10.18832/kp2008016
U 20 odrůd ječmene byl stanoven obsah bílkovin, škrobu a vybrané sladovnické znaky. Moučnatost byla stanovena pomocí Light Transflectance Meter (LTm) a tvrdost pomocí přístroje Single Kernel Characterization System 4100 (SKCS). Moučnatost a tvrdost byly ovlivněny lokalitou z 87 % (LTm) respektive 83 % (SKCS). Významné korelace byly zjištěny mezi LTm, SKCS a obsahem škrobu, obsahem extraktu, Kolbachovým číslem, friabilitou, beta-glukany ve sladině. Vysoká korelace byla nalezena mezi oběma použitými, fyzikálně odlišnými metodami (LTm a SKCS).