Kvasný Průmysl, 2008 (roč. 54), číslo 3
Porovnanie obsahu prchavých sírnych zlúčenín v slovenských pivách metódou SPME.Recenzovaný článek
Martin ŠULÁK, Daniela ŠMOGROVIČOVÁ, Erich LEITNER
Kvasny Prum. 2008; 54(3): 70-74 | DOI: 10.18832/kp2008004
Práca porovnáva obsah prchavých sírnych zlúčenín v slovenských pivách. Sú to látky s výraznou senzorickou charakteristikou a nízkym prahom detekcie, preto môžu arómu piva ovplyvniť negatívne už v stopových množstvách. V pive bolo identifikované veľké množstvo týchto látok, medzi najvýznamnejšie patria dimetylsulfid, dimetyldisulfid, dimetyltrisulfid, etántiol, etyltioacetát, metántiol, metionol, metyltioacetát, 3-metyltiopropylacetát a sírouhlík. V prvom kroku sa optimalizovali podmienky adsorpcie na SPME vlákno - teplota adsorpcie, čas adsorpcie, objem vzorky a prídavok solí, následne sa meral obsah prchavých sírnych zlúčenín v pive plynovou chromatografiou...
Agronomické znaky a vlastnosti starých odrůd ječmene v podmínkách pícninářské výrobní oblasti, sklizeň 2006 a 2007.Recenzovaný článek
Jitka MAREČKOVÁ, Vratislav PSOTA
Kvasny Prum. 2008; 54(3): 75-79 | DOI: 10.18832/kp2008005
V letech 2006 a 2007 byly na jedné lokalitě v pícninářské výrobní oblasti pěstovány staré odrůdy ječmene za stejných podmínek jako současné odrůdy. Většina starých odrůd metala až o 5 dní dříve než odrůdy současné a také plné zralosti dosáhly staré odrůdy dříve. Současné odrůdy měly vyšší počet klasů na m2 a přibližně o 2 t/ha vyšší výnos zrna. Staré odrůdy byly v průměru o 25-30 cm vyšší. Současné odrůdy projevily vyšší odolnost vůči poléhání, výrazně vyšší odolnost vůči padlí travnímu a částečně též vůči rzi ječné. V případě hnědé skvrnitosti výrazné rozdíly mezi starými a současnými odrůdami nebyly. Odolnost proti rhynchosporiové skvrnitosti...