Kvasný Průmysl, 2008 (roč. 54), číslo 7-8
Termogravimetrické stanovení vlhkosti v pivovarských surovinách. Část II. - Možnosti uplatnění termogravimetrické metody při stanovení vlhkosti chmele a chmelových preparátů.Recenzovaný článek
Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER
Kvasny Prum. 2008; 54(7-8): 214-217 | DOI: 10.18832/kp2008013
Jak bylo zmíněno v prvé části tohoto sdělení, věnovaného stanovení vlhkosti v ječmeni, zeleném a finálním sladu, je termogravimetrické stanovení obsahu vlhkosti v přírodních vzorcích pomocí přístroje HR 83 firmy Mettler - Toledo založeno na principu halogenového ohřevu a automatického sledování průběhu sušicí křivky. V této části jsou uvedeny výsledky týkající se vypracování a validace metody termogravimetrického stanovení vlhkosti v hlávkovém chmelu a chmelových výrobcích. Současně bylo provedeno porovnání výsledků získaných touto metodou s výsledky získanými oficiální metodou stanovení vlhkosti ve chmelu a chmelových preparátech (EBC 7.2, MEBAK 5.2.3...