Kvasný Průmysl, 2009 (roč. 55), číslo 1


Vážíme si dostatečně kvasinek?Recenzovaný článek

Josef ŠKACH, Martin SLABÝ

Kvasny Prum. 2009; 55(1): 2-8 | DOI: 10.18832/kp2009001  

Výběr kmene kvasnic pro výrobu piva je jedním z rozhodujících faktorů ovlivňujících technologii výroby a výsledný charakter hotového výrobku. Ve sbírkách kmenů pivovarských kvasinek je uchováváno velké množství kmenů, často pocházejících z dnes již neexistujících pivovarů. I přes tuto širokou paletu je v současné praxi využíváno jen několik málo kvasných kmenů, což může ve značné míře přispívat k postupné unifikaci senzorických vlastností piva. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský realizoval linku na propagaci a přípravu lisovaných kvasnic, které mají velmi dobrou trvanlivost. Na základě hodnocení průtokovou cytometrií je možno na tyto kvasnice poskytovat...

Jakost sladovnického ječmene sklizně 2008 v České republice.Recenzovaný článek

Josef PROKEŠ, Alena HELÁNOVÁ

Kvasny Prum. 2009; 55(1): 9-15 | DOI: 10.18832/kp2009002  

Článek je pravidelným každoročním zhodnocením jakosti sladovnického ječmene poslední sklizně. Mapuje veškeré nejvýznamnější faktory (klimatické podmínky, výskyt chorob a škůdců, odrůdovou skladbu ječmene, výnosy). Obsahuje jak fyzikálně-chemické vyhodnocení ječmene, tak i výrazné parametry sladu, vyrobeného v laboratorních podmínkách Sladařského ústavu v Brně. Z vyhodnocení všech sledovaných parametrů i porovnání s minulými ročníky dospěli autoři k závěru, že ječmeny sklizně 2008 dávají předpoklad velmi dobrého sladovacího ročníku.

Přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu.Recenzovaný článek

Lucie SIŘÍŠŤOVÁ, Karel MELZOCH

Kvasny Prum. 2009; 55(1): 16-20 | DOI: 10.18832/kp2009003  

Článek předkládá rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě opakované rektifikace a rafinace lze vlastnosti lihu zlepšit pomocí adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí. Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Mimo to lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých...