Kvasný Průmysl, 2009 (roč. 55), číslo 7-8


Harmonie - česká aromatická odrůda chmele.Recenzovaný článek

Karel KROFTA, Vladimír NESVADBA, Alexandr MIKYŠKA, Danuša HAŠKOVÁ

Kvasny Prum. 2009; 55(7-8): 170-176 | DOI: 10.18832/kp2009017  

Odrůda Harmonie byla registrována v roce 2004. Jedná se o vícenásobný hybrid, v jehož původu figurují odrůdy Žatecký poloraný červeňák (55 %), Premiant (31 %), Northern Brewer (12 %) a Fuggle (2 %). Odrůda je charakteristická červenou barvou révy a válcovitým habitem. Výnos se pohybuje v rozmezí 2,0 až 2,5 t/ha. Je středně odolná vůči houbovým chorobám, peronospoře chmelové a padlí chmelovému (Pseudoperonospora humuli, Sphaerotheca humuli). Skladbou chmelových pryskyřic, zejména vyrovnaným obsahem α- a β-kyselin, se odrůda Harmonie řadí mezi hybridní aromatické chmele. Obsah α-kyselin se pohybuje v intervalu 4 až 8 % hm., při zastoupení...

Stanovení aromatických alkoholů v pivu s využitím metody extrakce na pevné fázi (SPE) a detekce pomocí spojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC-MS). Část I - Vypracování a validace vhodné analytické metody.Recenzovaný článek

Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Josef DVOŘÁK

Kvasny Prum. 2009; 55(7-8): 177-186 | DOI: 10.18832/kp2009018  

V úvodní části jsou krátce shrnuty poznatky týkající se analytických postupů stanovení aromatických alkoholů a doplněny o stručnou literární rešerši věnovanou jejich vzniku, úloze a senzorickým účinkům v pivu. Na reálných vzorcích piv byl úspěšně odzkoušen postup izolace a zakoncentrování aromatických alkoholů pomocí extrakce na pevné fázi (SPE) a metoda jejich stanovení pomocí plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (GC-MS).

Infračervená spektroskopie - alternativní instrumentální technika při kontrole výroby bioethanolu.Recenzovaný článek

Ladislav TENKL, Karel ŠEC, František KESNER, Lenka JUŘENOVÁ

Kvasny Prum. 2009; 55(7-8): 188-191 | DOI: 10.18832/kp2009019  

Byla zkoumána aplikace infračervené spektroskopie s Fourierovskou transformací (blízká i střední infračervená oblast) na analýzu hlavních parametrů zápary při výrobě ethanolu pro přípravu biopaliv. Zkoumané parametry zápary byly: obsah ethanolu, laktát vápníku, glukóza, fruktóza a obsah sušiny ve stupních Brixe. Infračervená spektroskopie se ukázala jako rychlá a relativně přesná metoda pro kontrolu procesu výroby ethanolu.