Kvasný Průmysl, 2010 (roč. 56), číslo 6


Sledování změn obsahu ferulové kyseliny v pivovarských surovinách metodou UPLC s PDA detekcí.Recenzovaný článek

Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA

Kvasny Prum. 2010; 56(6): 266-269 | DOI: 10.18832/kp2010032  

Práce se zabývá sledováním změn obsahu ferulové kyseliny v řadě ječmen-slad-sladina. Bylo analyzováno 21 vzorků odrůd ječmene, které pocházely ze 4 rozdílných lokalit. Ferulová kyselina byla ze vzorků ječmene a sladu po homogenizaci uvolněna alkalickou hydrolýzou a extrakt byl po úpravě pH přečištěn pomocí SPE. Pro analytické stanovení kyseliny ferulové v pivovarských surovinách byla použita optimalizovaná a validovaná ultrarychlá kapalinová chromatografie (UPLC-PDA). Obsah ferulové kyseliny v ječmeni se pohyboval v rozmezí 639,0 až 1555,8 mg.kg-1, ve sladu 1441,7 až 2174,6 mg.kg-1 a ve sladině 3,91 až 9,09 mg.l-1.

Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2010.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA

Kvasny Prum. 2010; 56(6): 270-276 | DOI: 10.18832/kp2010033  

V České republice byly v roce 2010 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Berlioz, Gladys, Lilly a Paulis. Extrakt sladu odrůdy Gladys byl v průměru kolem 83,2 %. Vysokou úroveň proteolytického rozluštění vykazovaly odrůdy Berlioz a Lilly. U odrůd Gladys a Paulis bylo proteolytické rozluštění na optimální úrovni. Úroveň amylolytického rozluštění byla u všech sledovaných odrůd vysoká. Kvalitu sladiny měly sledované odrůdy na optimální úrovni. Cytolytické rozluštění bylo střední až vysoké. Nejvyšší hodnoty cytolytického rozluštění měla odrůda Lilly. Dále byly registrovány nesladovnické odrůdy jarního ječmene Grace, Calcule a Sladar a čtyři odrůdy...

Nová ČSN 56 6610 Slad.Recenzovaný článek

Miloslav MEZULIÁNÍK, Josef PROKEŠ, Vratislav PSOTA

Kvasny Prum. 2010; 56(6): 276-277 | DOI: 10.18832/kp2010034  

Nová norma ČSN 56 6610 Slad, která vyšla tiskem v září 2009 nahrazuje normu Pivovarský slad ze srpna 1992. Nová norma je doplněna o související právní předpisy a normy. Norma byla výrazně zjednodušena, zpřehledněna a doplněna o nové plodiny, které jsou v posledních letech sladařsky hodnoceny a uplatňovány v potravinářském průmyslu. Jakostní ukazatele byly rozšířeny o extrakt v jemném mletí v sušině a extrakt v hrubém mletí v sušině. Nově byla do normy zařazena část týkající se hodnocení plzeňského sladu pro výrobu "Českého piva".