Kvasný Průmysl, 2011 (roč. 57), číslo 1
Identifikace látek vznikajících při interakci patogen - obilka a jejich vliv na kvalitu sladu.Recenzovaný článek
Karolína BENEŠOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Vratislav PSOTA
Kvasny Prum. 2011; 57(1): 2-7 | DOI: 10.18832/kp2011001
Rostliny jsou v průběhu svého života ohrožovány kromě jiných vlivů i patogenními mikroorganismy. Poznatky o negativních účincích patogenních mikroorganismů přítomných na obilce ječmene jsou v současné době neúplné a nedostatečné. Výskyt patogenního mikroorganismu na obilninách může negativně ovlivnit nejen kvalitativní vlastnosti obilky, ale působí i komplikace při následujícím zpracování. Kontakt patogenního mikroorganismu s buňkou vyvolává celou řadu koordinovaných vnitrobuněčných procesů, jejichž cílem je omezit či zcela eliminovat jeho působení a šíření. Celý proces je spojen s tvorbou nových látek (primárních a sekundárních metabolitů) jak napadené...
Sledování methioninu v českých a zahraničních pivech.Recenzovaný článek
Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Karolína BENEŠOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Ivana MÁROVÁ
Kvasny Prum. 2011; 57(1): 8-12 | DOI: 10.18832/kp2011002
Prekursory sirných těkavých látek jsou sirné aminokyseliny a hlavně sirná aminokyselina methionin. Byl sledován obsah methioninu v českých a zahraničních pivech zakoupených v obchodní síti. Byla optimalizována metoda stanovení methioninu v pivu pomocí plynové chromatografie se selektivním plamenofotometrickým detektorem. Při validaci metody se dosáhlo těchto parametrů LOD 0,80 mg.l-1, LOQ 2,5 mg.l-1, R2 0,99974, RSD 13 %.