Kvasný Průmysl, 2011 (roč. 57), číslo 9


MEPS a jeho použití při přípravě vzorků.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Josef DVOŘÁK, Danuša HAŠKOVÁ

Kvasny Prum. 2011; 57(9): 326-329 | DOI: 10.18832/kp2011036  

Významnou úlohu při stanovování senzoricky aktivních látek v pivu zaujímá plynová chromatografie. Před vlastním plynově chromatografickýmstanovením je však nutné stanovované látky vyextrahovat, zakoncentrovat a eventuálně přečistit. Za tímto účelem byla běhemposledních dvaceti let vyvinuta řada technik pro přípravu vzorků, které mohou nahradit dosud používané klasické postupy. Tyto postupyzahrnují off-line a on-line metody a jsou založeny jak na důkladné extrakci látek, tak na principech ustanovení rovnováhy. Tato práce sezabývá popisem nového postupu známého pod označením MEPS (microextraction by packed sorbent) a jeho možného...

Ekonomické aspekty vzniku restauračního minipivovaru.Recenzovaný článek

Tomáš MAIER, Aneta FABIÁNOVÁ

Kvasny Prum. 2011; 57(9): 330-336 | DOI: 10.18832/kp2011037  

Článek si klade za cíl ekonomicky zhodnotit stavbu minipivovaru v již zaběhnuté a fungující restauraci. Pivovar má očekávanou roční produkci 700 hl a mimo vlastní provozovnu je produkce ještě prodávána v PET lahvích. Celá investice je financována stoprocentním úvěrem. Jako podkladová data sloužily nabídky firem, které staví minipivovary.

Posklizňové dozrávání vybraných odrůd jarního ječmene v roce 2010.Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA

Kvasny Prum. 2011; 57(9): 337-344 | DOI: 10.18832/kp2011038  

V roce 2010 téměř všechny sledované odrůdy dosáhly hodnoty energie klíčení 3 týdny po dosažení plné zralosti vyšší než 85 %. Pouze dvě odrůdy (Aksamit, Marthe) měly hodnotu energie klíčení nižší než 85 %. U několika odrůd dochází v následujících týdnech k poklesu hodnoty energie klíčení. Pokles hodnot energie klíčení svědčí o tom, že zrno některých odrůd bylo v průběhu sklizně poškozeno porůstáním. V roce 2010 byl problém s porůstáním ve srovnání s předchozími lety častější. Mezi odrůdami existují značné rozdíly v intenzitě klíčení charakterizované rychlostí a indexem klíčení. Ve sklizňovém roce 2010 byla rychlost klíčení, 3 týdny po dosažení plné...