Kvasný Průmysl, 2012 (roč. 58), číslo 7-8


Variabilita obsahu volné a celkové ferulové kyseliny v obilkách ječmene jarního.Recenzovaný článek

Jaroslava EHRENBERGEROVÁ, Zdeňka PROKOPCOVÁ, Sylva BĚLÁKOVÁ, Natálie BŘEZINOVÁ BELCREDI, Radim CERKAL, Helena PLUHÁČKOVÁ, Kateřina VACULOVÁ, Pavlína SMUTNÁ

Kvasny Prum. 2012; 58(7-8): 201-208 | DOI: 10.18832/kp2012019  

Byly stanoveny odrůdové rozdíly v obsahu volné ferulové kyseliny v obilkách ječmene. V průměru roků 2007 a 2008 vykazovala nejvyšší obsah volné ferulové kyseliny odrůda Sebastian (15,68 mg.kg-1) a statisticky významně se tak od všech ostatních odrůd lišila. Nejvyšší obsah celkové ferulové kyseliny měly v průměru obou roků odrůdy Jersey (984,10 mg.kg-1) a Tolar ( 973,02 mg.kg-1) a statisticky významně se tak lišily od některých odrůd ze souboru. I roky pěstování se významně podílely na obsahu volné i celkové ferulové kyseliny. V roce 2007 byl obsah volné ferulové kyseliny v průměru souboru odrůd statisticky významně vyšší (14,06 mg.kg-1) oproti roku...

Hodnocení Žateckého poloraného červeňáku z pivovarského hlediska.Recenzovaný článek

Vladimír NESVADBA, Zděnka POLONČÍKOVÁ, Alena HENYCHOVÁ

Kvasny Prum. 2012; 58(7-8): 209-214 | DOI: 10.18832/kp2012020  

Od roku 1998 byly prováděny pivovarské testy jemné aromatické odrůdy Žateckého poloraného červeňáku v porovnání s českými a zahraničními chmelovými odrůdami Tettnang, Spalt, Lublin, Hersbruck i Strieselspalt. Výsledky poukazují na vysokou pivovarskou kvalitu žateckého chmele a současně prokázaly, že optimální termín chmelení odrůdou ŽPČ je 10 min před koncem varu u třetího chmelení. V roce 2010 byla registrována nová česká aromatická odrůda Saaz Late, která vykazuje podobné pivovarské vlastnosti jako odrůda ŽPČ.

Historie ječmene setého (Hordeum vulgare) ve střední Evropě podle archeobotanických nálezů.Recenzovaný článek

Tereza ŠÁLKOVÁ, Jaromír BENEŠ, Veronika KOMÁRKOVÁ, Zdeněk VANĚČEK

Kvasny Prum. 2012; 58(7-8): 215-227 | DOI: 10.18832/kp2012021  

Článek popisuje v kontextu vývoje zemědělství a krajiny šíření a využívání ječmene v období pravěku a raného středověku. Jádrem sledovaného území je střední Evropa, ale i jiné oblasti Evropy. Na základě rozboru archeobotanických nálezů ječmenů lze sledovat zajímavou historii této klíčové plodiny od dob jejího zavedení do sortimentu pěstovaných rostlin v neolitu až do nástupu vrcholně středověké ekonomiky. Ječmen byl v době nejstaršího zemědělství ve střední Evropě okrajovou obilninou, postupně však jeho četnost a význam stoupá.

Nové přístupy při řešení ekonomických krizí v podnikovém managementu.Recenzovaný článek

Emil SVOBODA

Kvasny Prum. 2012; 58(7-8): 228-233 | DOI: 10.18832/kp2012022  

Vědecký příspěvek uvádí závěry výzkumu MSM 6215648904 se zaměřením na krizový management, který se v procesu řízení změn opírá o autorem zformulovanou metodiku tvorby, implementace a změn podnikatelských strategií a potřeby jejich zpřesňování v důsledku působení turbulentního prostředí managementu a dalších významných vlivů. Jsou uvedeny hlavní příčiny, které vedou ke vzniku krizových situací a metody jejich analýzy. Dále jsou formulovány strategie řešení vzniklých krizových situací. Předmětem analýzy jsou vybrané podnikatelské subjekty. Podrobně je analyzován podnik Bioveta, a. s., Ivanovice na Hané. Výzkum prokazuje skutečnost, že moderně řízené...