Kvasný Průmysl, 2013 (roč. 59), číslo 3


Stanovení mastných kyselin v pivu rychlou, rutinní metodou.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Jana OLŠOVSKÁ

Kvasny Prum. 2013; 59(3): 58-62 | DOI: 10.18832/kp2013006  

Mastné kyseliny v pivu pocházejí jednak z použitých surovin a jednak vznikají při kvašení a zrání piva. Vysoký obsah mastných kyselin v kvasném médiu může nepříznivě ovlivnit výslednou kvalitu piva. Proto je nutné mít k dispozici rychlou, rutinní metodu k jejich stanovení. Tato práce popisuje postup vyhovující těmto požadavkům pomocí metody stanovení mastných kyselin v pivu nebo mladině založené na technice extrakce na pevné fázi (SPE). K vlastnímu stanovení mastných kyselin bylo použito rychlejší plynové chromatografie s křemennou kapilární kolonou o vnitřním průměru 0,18 mm. K detekci byl použit plamenoionizační detektor (FID). V práci jsou uvedeny...

Srovnání různých metod stanovení oxidu uhličitého v pivu.Recenzovaný článek

Jana OLŠOVSKÁ, Karel ŠTĚRBA, Pavel ČEJKA

Kvasny Prum. 2013; 59(3): 63-68 | DOI: 10.18832/kp2013007  

Obsah oxidu uhličitého v pivu má velký význam z hlediska jeho senzorických vlastností, a proto je měření jeho obsahu velmi důležitým kritériem, jak posoudit kvalitu piva. Pro stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu se používá řada metod, které se liší jak v principu měření, tak i z hlediska přesnosti, pracnosti, časové náročnosti a v neposlední řadě i ve finančních nárocích na pořízení a provoz potřebné instrumentace. Tato práce je zaměřena na srovnání výsledků, přesnosti a pracnosti tří různých metod stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu, jejichž principem je měření tlaku, objemové expanze a tepelné vodivosti. Zjištěné rozdíly mezi jednotlivými...