Kvasný Průmysl, 2013 (roč. 59), číslo 6


Výhody a nevýhody záměny helia jako nosného plynu v plynové chromatografii za vodík Část I. - Technická a bezpečnostní hlediska.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Karel ŠTĚRBA, Jana OLŠOVSKÁ

Kvasny Prum. 2013; 59(6): 162-166 | DOI: 10.18832/kp2013015  

Plynová chromatografie je významnou analytickou technikou používanou při stanovování senzoricky aktivních látek, jejichž obsah je důležitý nejen pro sledování kvality již finálního výrobku, ale též při testování nových technologických postupů. K získání přesných a reprodukovatelných výsledků je nutné věnovat pozornost správnému nastavení všech podmínek chromatografické separace včetně nosného plynu. V této sérii článků jsou diskutována určitá úskalí, která přináší záměna helia jako nosného plynu za jiný plyn. K tomuto kroku mohou být laboratoře nuceny v důsledku "heliové krize". Tento článek je zaměřen na technická a bezpečnostní hlediska této záměny.

Srovnání rosé vín dle obsahu vybraných fenolických látek a antiradikálové aktivity.Recenzovaný článek

Radek SOTOLÁŘ, Michal KUMŠTA, Mojmír BAROŇ, Petra MATEICIUCOVÁ, Barbora NÁDENÍČKOVÁ

Kvasny Prum. 2013; 59(6): 167-170 | DOI: 10.18832/kp2013016  

Rosé vína jsou populární nejen v České republice, ale i jinde ve světě a jejich popularita stoupá. Vyrábí se nejčastěji z tradičních modrých odrůd jako 'Rulandské modré', 'Frankovka', 'Zweigeltrebe', 'Merlot' a 'Cabernet Sauvignon'. Pozvolna se však setkáváme i s rosé víny vyrobenými z nově registrovaných interspecifických odrůd, jako např. 'Laurot' či 'Cerason'. Pro analýzy byla zhotovena vína ze tří tradičních odrůd a tří interspecifických odrůd (konkrétně 'Rulandské modré', 'Merlot', 'Frankovka', 'Laurot', 'Cerason' a 'Kofranka'). Provedla se základní analytická stanovení daných vín a dále měření spektrofotometrická, tj. stanovení celkových polyfenolů,...

Bohemian Breweries Limited - Zlatý důl nebo past? 2. část: Český bojkot a Alexander Wentworth Forbes.Recenzovaný článek

Libor HRUŠKA

Kvasny Prum. 2013; 59(6): 171-173 | DOI: 10.18832/kp2013017  

Předkládaný příspěvek je prostřední částí třídílného seriálu seznamujícího s londýnskou pivovarnickou společností Bohemian Breweries a její neúspěšnou misí na český trh v turbulentní době konce 19. století. Druhý díl této hospodářsko-sociální historické sondy se zabývá vstupem společnosti na trh, hrozícím bojkotem ze strany českých konzumentů a osobností generálního ředitele, který to časem v Praze dotáhl na pozici britského konzula.