Kvasný Průmysl, 2013 (roč. 59), číslo 9
Perspektivy selekce na větší vitalitu semen ječmene jako předpokladu pro vzcházení v suchém prostředí.Recenzovaný článek
Gernot BODNER, Kamila ULLMANNOVÁ, Tomáš STŘEDA
Kvasny Prum. 2013; 59(9): 238-241 | DOI: 10.18832/kp2013023
Studie hodnotí populace dihaploidních linií a vybraných sladovnických odrůd ječmene z pohledu vitality semen, testované při teplotě 10 °C v suchých podmínkách -0,2 MPa a -0,5 MPa. Vitalita vzorků dihaploidních linií ze šesti prostředí (3 roky × 2 lokality) byla porovnávána se čtyřmi parametry klíčení z optimálních teplotních a vlhkostních podmínek. Vitalita semen čtyř jarních odrůd ječmene sladovnického a jejich vzájemných dvanácti kombinací byla hodnocena u vzorků ze dvou prostředí (1 rok × 2 lokality). Vyšší srážkové úhrny v červenci respektive v červnu a červenci, tedy těsně před sklizní, se projevily snížením vitality (r = -0,777; r = -0,721)....
Výhody a nevýhody záměny helia jako nosného plynu v plynové chromatografii za vodík. Část III. - Nástřik vzorku a detektory.Recenzovaný článek
Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Karel ŠTĚRBA, Jana OLŠOVSKÁ
Kvasny Prum. 2013; 59(9): 242-245 | DOI: 10.18832/kp2013024
Jak bylo ukázáno v předcházejících článcích této série, nejvhodnější náhradou helia jako nosného plynu v plynové chromatografii je vodík. V tomto článku jsou diskutována některá specifika, kterým je nutné při použití vodíku jako nosného plynu věnovat pozornost u různých technik nástřiku vzorku na chromatografickou kolonu. Dále je pozornost věnována vlivu vodíku na použitelnost a citlivost různých typů detektorů používaných v plynové chromatografii zejména s ohledem na aplikace v oblasti pivovarských analýz.
Mikrobiologie pivovarské výroby - Divoké kvasinky a metody jejich detekce.Recenzovaný článek
Dagmar MATOULKOVÁ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ
Kvasny Prum. 2013; 59(9): 246-257 | DOI: 10.18832/kp2013025
V publikaci je uveden literární přehled problematiky detekce divokých kvasinek v provozní pivovarské praxi. V experimentální části práce byl sledován růst souboru 19 kmenů kulturních a divokých kvasinek na sladinovém, mladinovém a lysinovém agaru, na půdách obsahujících kyselinu monojodoctovou, krystalovou violeť, síran měďnatý. Sledován byl dále růst kvasinek na WLN agaru, na MYGP agaru obsahujícím aktidion a na MYGP agaru při teplotě 37°C. Publikace obsahuje fotodokumentaci kolonií vybraných kmenů kvasinek kultivovaných na různých ztužených půdách. Vyhodnocena byla reálná využitelnost půd v provozní pivovarské laboratoři.
Výpočet extraktů míchaného nápoje z piva.Recenzovaný článek
Petr KOŠIN, Jan ŠAVEL, Adam BROŽ
Kvasny Prum. 2013; 59(9): 258-261 | DOI: 10.18832/kp2013026
Článek diskutuje problematiku stanovení extraktu původní mladiny míchaných nápojů z piva velkým Ballingovým vzorcem. V současnosti se velký Ballingův vzorec pro míchané nápoje z piva používá nesprávně, protože se do výsledku promítá i extrakt (cukr) nepivní složky (sirupu) nápoje. Takto použitý vzorec nejen omezuje řízení jakosti výroby míchaných nápojů, ale také nesprávně vypočítává výši spotřební daně z těchto nápojů. Navrhuje se úprava vzorce tak, aby vypočtený extrakt původní mladiny odpovídal skutečně pouze extraktu, který do míchaného nápoje vnese pivo.