Kvasný Průmysl, 2014 (roč. 60), číslo 2
Iniciace úniku oxidu uhličitého z piva a gushing.Recenzovaný článek
Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ
Kvasny Prum. 2014; 60(2): 22-30 | DOI: 10.18832/kp2014003
Článek pojednává o měření změn hmotnosti láhve piva po jejím otevření a přídavku práškovitých nebo pevných materiálů do piva nebo po jeho elektrolýze. Pokles hmotnosti láhve odpovídá úniku CO2 i ostatních těkavých látek včetně vodní páry. Únik CO2 po přídavku práškovitých materiálů klesal s jejich zvlhčením. Jako makro- model pro uvolňování CO2 ze sycených nápojů se použily částečně smáčitelná pryžová zátka a silikonová zátka s hydrofobním povrchem. Pryžová zátka v pivu zvyšovala rychlost úniku CO2 z piva, přičemž tato schopnost neklesala ani s jejím namočením, povařením, pasterací, pobytem v uzavřené láhvi nebo v kvasící mladině. Uvolňování CO2 z...
Posklizňové dozrávání vybraných odrůd jarního ječmene v letech 2008-2011.Recenzovaný článek
Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA
Kvasny Prum. 2014; 60(2): 31-37 | DOI: 10.18832/kp2014004
V letech 2008-2011 bylo hodnoceno celkem 9 odrůd sladovnického ječmene (Aksamit, Aktiv, Blaník, Bojos, Kangoo, Radegast, Sebastian, Tolar a Xanadu). Hodnota energie klíčení 3 týdny po dosažení plné zralosti se pohybovala v průběhu testování na průměrné úrovni 88,6 %. Mezi testovanými odrůdami byl značný rozdíl, tento znak se pohyboval v rozmezí 42-100 %. Nejvyšší průměrné hodnoty energie klíčení 3 týdny po dosažení plné zralosti byly zjištěny u odrůd Aktiv, Kangoo, Sebastian a Xanadu, které se tak statisticky významně lišily od všech ostatních odrůd v souboru. Hodnota znaků popisujících intenzitu klíčení, tj. rychlost a index klíčení, se postupně zvyšovala...