Kvasný Průmysl, 2015 (roč. 61), číslo 12


Kvalita zrna jarního ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2014Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ

Kvasny Prum. 2015; 61(12): 334-339  

Vzorky tří odrůd ječmene jarního z 20 zkušebních stanovišť byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Obsah dusíkatých látek (10,5 %-11,4 %) a škrobu (61,1 %-64,7 %) v obilkách ječmene jarního byl příznivý. Zrno sklizené v roce 2014 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm se pohyboval v průměru okolo 91,3 %. Rok 2014 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý, nebyl problém s porostlostí. Výskyt příměsí byl přiměřený a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými (zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou).

Dějiny pivovarnictví ve Slavkově u BrnaRecenzovaný článek

Filip VRÁNA

Kvasny Prum. 2015; 61(12): 340-352  

Práce shrnuje historii pivovarnictví ve Slavkově u Brna od středověku po současnost. První zmínka o vaření piva ve městě je v listině z roku 1497. Na počátku byly pivovary v jednotlivých měšťanských domech. Šlechta měla vlastní provoz mimo hradby. Měšťané postupně koncentrovali svou výrobu do jednoho většího pivovaru, který koupili v roce 1570. Za necelé jedno století jej ale museli prodat do rukou místní šlechty, protože se po třicetileté válce neúměrně zadlužili. Vrchnost měšťanský pivovar uzavřela a dál vařila ve svém panském provozu za hradbami. Vrchnostenský pivovar, který byl minimálně posledních sto let pronajímán, ve Slavkově fungoval...

Z jiných časopisůNerecenzovaný článek

Alexandr MIKYŠKA

Kvasny Prum. 2015; 61(12): 360-363  

Abstrakta odborných článků z vědeckých a odborných časopisů