Kvasný Průmysl, 2015 (roč. 61), číslo 3
Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů.Recenzovaný článek
Karel KROFTA, Světlana VRABCOVÁ, Lenka MRAVCOVÁ, Pavel DOSTÁLEK, Marcel KARABÍN, Lukáš JELÍNEK, Tereza HUDCOVÁ
Kvasny Prum. 2015; 61(3): 62-68 | DOI: 10.18832/kp2015010
Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nejvýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piva se zvýšeným obsahem těchto látek. Tato studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa-hořkých kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování chmele. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi odrůdy s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi...
Kvalita sladovnického ječmene sklizně 2013 v České republice.Recenzovaný článek
Ivo HARTMAN
Kvasny Prum. 2015; 61(3): 69-74 | DOI: 10.18832/kp2015011
Byla hodnocena kvalita sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2013. Byly stanoveny kvalitativní parametry vzorků ječmene, provedeno sladování v laboratorní mikrosladovně a vyhodnoceny kvalitativní parametry sladu. Sklizeň ječmene probíhala za příznivých povětrnostních podmínek a zrno bylo bez fyziologického a biologického poškození. Zpracovávané vzorky ječmene měly příznivý obsah bílkovin a průměrný obsah škrobu. Slad měl příznivé kvalitativní parametry s nulovým gushingovým potenciálem a i při průměrném obsahu škrobu v zrnu ječmene, měl slad příznivý obsah extraktu. Byly zjištěny nižší hodnoty barvy sladiny a problémem ročníku byl...
Mikrobiologie pivovarské výroby - Bakterie mléčného kvašení a kultivační metody pro jejich detekci - I. část.Recenzovaný článek
Dagmar MATOULKOVÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ
Kvasny Prum. 2015; 61(3): 76-88 | DOI: 10.18832/kp2015012
Bakterie mléčného kvašení tvoří velmi heterogenní skupinu bakterií, některé se mohou vyskytovat jako kontaminace pivovarské výroby a piva. V publikaci je uveden přehled základních morfologických a fysiologických vlastností těchto mikroorganismů, popsána jsou místa jejich výskytu v pivovarském provozu a jejich schopnost kazit pivo. Článek dále popisuje použití různých kultivačních půd - diskutováno je jejich složení, dostupnost a výsledky srovnávacích studií.
Z jiných časopisů.Nerecenzovaný článek
Alexandr MIKYŠKA
Kvasny Prum. 2015; 61(3): 89-96
Abstrakta odborných článků z vědeckých a odborných časopisů