Kvasný Průmysl, 2016 (roč. 62), číslo 11-12


Analýza stoletého piva - Chemický, senzorický a genetický profil 100 let starého pivaRecenzovaný článek

Jana OLŠOVSKÁ, Dagmar MATOULKOVÁ, Jürgen FELSBERG, Markéta JELÍNKOVÁ, Martin DUŠEK, Pavel ČEJKA, Karel ŠTĚRBA

Kvasny Prum. 2016; 62(11-12): 326-334 | DOI: 10.18832/kp2016032  

V roce 2015 byly během rekonstrukce pivovaru firmy Raven Trading, s.r.o. v Záhlinicích nalezeny tři lahve piva. Díky dobrým skladovacím podmínkám bylo možno provést analýzu piva a dozvědět se něco o jeho původním složení. Bylo zjištěno, že všechny tři vzorky jsou s nejvyšší pravděpodobností piva typu ležák. První pivo (světlé, extrakt původní mladiny EPM 10,3 %) mělo výrazné sirné a fekální aroma. Druhé pivo (tmavé, EPM 7,6 %) bylo velmi kyselé a velice připomínalo lambik. Analýza DNA prokázala přítomnost spodních pivovarských kvasinek Saccharomyces pastorianus a kontaminanty Dekkera bruxellensis. Třetí pivo (světlé, EPM 10,4 %) obsahovalo...

Mikrobiologie pivovarské výroby - Bakterie mléčného kvašení a kultivační metody jejich detekce - II. částRecenzovaný článek

Petra KUBIZNIAKOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ

Kvasny Prum. 2016; 62(11-12): 335-345 | DOI: 10.18832/kp2016033  

Publikace navazuje na rešeršní článek Mikrobiologie pivovarské výroby - Bakterie mléčného kvašení a kultivační metody pro jejich detekci (Matoulková a Kubizniaková, 2015: Kvasný Prum., 61(3): 76-88). Byl sledován růst souboru 53 kmenů bakterií rodu Lactobacillus a Pediococcus na ztužených kultivačních půdách, např. MRS agaru a jeho různých modifikacích, na půdě Raka-Ray, NBB, UBA atd. Do studie byly zahrnuty i některé tekuté půdy. Publikace obsahuje fotodokumentaci kolonií vybraných kmenů kultivovaných na různých ztužených půdách. Vyhodnocena byla reálná využitelnost půd v provozní pivovarské laboratoři.

Historie pivovaru a sladovny v ZáhlinicíchRecenzovaný článek

Milan STAREC

Kvasny Prum. 2016; 62(11-12): 346-355 | DOI: 10.18832/kp2016034  

V roce 1895 byl postaven velmi moderní rolnický akciový pivovar v Záhlinicích jako první v českých zemích s varnou na parní ohřev. O čtyři roky později došlo k výstavbě sladovny. Pivovar vařil pouze do roku 1921 a k jeho uzavření došlo v následku první světové války a neustálé řevnivosti mezi členy správní rady pivovaru. Tradiční humnová sladovna je ve funkci dodnes a v letošním roce došlo k otevření minipivovaru v ležáckých sklepích původního pivovaru.

Multisenzorové technologie pro řízení procesů v potravinářství – projekt MUSE-Tech – aplikace v pivovarstvíNerecenzovaný článek

Miroslav DIENSTBIER, Josef ŠKACH

Kvasny Prum. 2016; 62(11-12): 356-359  

Jsou popsány hlavní cíle a výsledky výzkumu a vývoje prováděného na VÚPS, a.s. při řešení mezinárodního projektu MUSE-Tech realizovaného v rámci 7-RP.

Z jiných časopisůNerecenzovaný článek

Alexandr MIKYŠKA

Kvasny Prum. 2016; 62(11-12): 368-372