Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1969; 15(4): 87-88
V článku jsou uvedeny výsledky stabilizace deskami Stabil-S se zakotvenou aktivní látkou na adsorpci tanoidů. U piv vyrobených ze sladu dávají výsledky předpověď koloidní stability okolo jednoho roku, byla-li piva předem stabilizačně upravená srážecím prostředkem, zvyšuje se hranice o další dva až čtyři měsíce, při předběžné úpravě srážecím i enzymatickým preparátem posunuje se o hranice předpovídané koloidní stálostí na dva roky. U piv, která prodělala transport z výrobního závodu a mají možnou trvanlivost 30 dnů, filtrace deskami Stabil-S zvyšuje koloidní stálost o 130 až 300 dnů podle typy piva. Účinnost závisí na původním složení a technologickém postupu výroby piva. U piv chuťově plných a níže prokvašených je vždy nutné přísně zvážit vliv filtrace deskami Stabil-S na organoleptické vlastnosti. Filtrace by byla vhodná zvláště tehdy, když se výrobní závod rozhodne stabilizovat až po expedici piva, když již není možná úprava při výrobě. Je popsán postup filtrace a regenerace desek Stabil-S a základní faktory pracnosti různých stabilizačních metod.
Zveřejněno: 1. duben 1969