Kvasny Prum. 1974; 20(5): 100-103 | DOI: 10.18832/kp1974016

Přehled metod stanovení polyfenolů v pivovarské praxi.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, I. ČERNÁ

Polyfenolové látky ze sladu a chmele mají značný význam při výrobě piva. Proto je nutno v praxi zavádět kontrolní metody jejich stanovení. V článku autorky uvádějí stručný přehled vývoje metod stanovení celkových polyfenolů a antokyanogenů v pivovarství. Je nutno, aby laboratorní pracovníci pivovarů a sladoven postupně nahradili zastaralé metody a prováděli stanovení polyfenolů a antokyanogenů moderními postupy, které jsou uznávány mezinárodními analytickými konvencemi. Jde o metody, propracované Jerumanisem, které autorky uvedou v dalším sdělení. Kromě principů základních metod stanovení polyfenolů a antokyanogenů se v článku upozorňuje na novější práce, ve kterých se při studiu polyfenolových látek použily dělicí a identifikační metody.

Klíčová slova: pivovarství, polyfenoly, stanovení

Zveřejněno: 1. květen 1974