Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1974; 20(6): 121-125 | DOI: 10.18832/kp1974018
V článku se popisují pracovní postupy nových metod stanovení polyfenolů a antokyanogenů v pivovarství a stručně hodnotí jejich přednosti a nedostatky. Pro stanovení polyfenolů ve výzkumné práci je vhodná I.varianta metody podle Jerumanise. Tato metoda je pro praxi náročná, a proto pro kontrolní laboratoře se doporučuje jednodušší II.varianta. Metoda stanovení antokyanogenů vypracovaná Jerumanisem je selektivnější než metoda Harrise a Rickettse upravená Moštkem. Pro orientační posouzením změn v množství antokyanogenů je vhodné velmi jednoduché spektrofotometrické stanovení vypracované Frankenovou -Luykxovou. Pro hodnocení množství polyfenolových látek v mladinách a pivech má význam stanovit vedle celkových polyfenolů i antokyanogeny. V článku se diskutuje význam tzv. "indexu polymerace", podle kterého lze posoudit nejen celkový podíl kondenzovaných a jednoduchých polyfenolů, ale i jejich fyzikálně-chemický stav. V článku se dále dokumentuje význam stanovení polyfenolů a antokyanogenů pro vyhodnocení rozdílů v složení mladin a piv s vysokou surogací ječmenem a aplikací průmyslových enzymů a pro posouzení účinku stabilizačního postupu.
Zveřejněno: 1. červen 1974