Kvasny Prum. 1974; 20(6): 121-125 | DOI: 10.18832/kp1974018

Metody stanovení polyfenolů a jejich význam v praxi.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, I. ČERNÁ

V článku se popisují pracovní postupy nových metod stanovení polyfenolů a antokyanogenů v pivovarství a stručně hodnotí jejich přednosti a nedostatky. Pro stanovení polyfenolů ve výzkumné práci je vhodná I.varianta metody podle Jerumanise. Tato metoda je pro praxi náročná, a proto pro kontrolní laboratoře se doporučuje jednodušší II.varianta. Metoda stanovení antokyanogenů vypracovaná Jerumanisem je selektivnější než metoda Harrise a Rickettse upravená Moštkem. Pro orientační posouzením změn v množství antokyanogenů je vhodné velmi jednoduché spektrofotometrické stanovení vypracované Frankenovou -Luykxovou. Pro hodnocení množství polyfenolových látek v mladinách a pivech má význam stanovit vedle celkových polyfenolů i antokyanogeny. V článku se diskutuje význam tzv. "indexu polymerace", podle kterého lze posoudit nejen celkový podíl kondenzovaných a jednoduchých polyfenolů, ale i jejich fyzikálně-chemický stav. V článku se dále dokumentuje význam stanovení polyfenolů a antokyanogenů pro vyhodnocení rozdílů v složení mladin a piv s vysokou surogací ječmenem a aplikací průmyslových enzymů a pro posouzení účinku stabilizačního postupu.

Klíčová slova: NOT AVAILABLE

Zveřejněno: 1. červen 1974