Kvasny Prum. 1974; 20(11): 244-246 | DOI: 10.18832/kp1974031

Problematika bílkovin sladovnických ječmenů.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ

Rešeržně je zpracována otázka bílkovin ve sladovnickém ječmeni k současné agrotechnice. Zvýšený obsah bílkovin má vliv na kvalitativní znaky ječmene, sladu, piva a bez vlivu nezůstává ani stránka ekonomická. Vzhledem k nové agrotechnice se zavádějí nové krátkostébelné odrůdy sladovnických ječmenů, které však v kukuřičné oblasti vykazují některé negativní znaky, způsobené klimatickými podmínkami. Obsah bílkovin v ječmeni se v posledních letech neustále zvyšuje a nutí sladařské pracovníky požadovat zařazení stanovení bílkovin do normy pro nákup sladovnického ječmene.

Klíčová slova: ječmen, bílkoviny, sladařství

Zveřejněno: 1. listopad 1974