Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1975; 21(3): 64-67 | DOI: 10.18832/kp1975010
Vinařský průmysl v BLR se v posledních letech velmi rychle modernizuje. Při sklizni se používají sklízecí kombajny, které spolu s moderní dopravou hroznů umožňují podstatné zkrácení vinobranní. Hrozny se zpracovávají na typizovaných linkách, zavádí se také kontinuální kvašení při výrobě bílých i červených vín a nové typy výkonných filtrů naplavovacích i deskových. Pro stabilizaci vín a jejich obchodní úpravu byly postaveny již tři moderní závody. Při stáčení vín do lahví se používá sterilní plnění za studena a u červených vín i stáčení za tepla. Při výstavbě moderní velkokapacitních zvodů se plně využívá automatizace. Sladovací prostory pro víno se zvětšují výstavbou moderních izolovaných tanků umístěných na volných prostranstvích.
Zveřejněno: 1. březen 1975