Kvasny Prum. 1975; 21(6): 124-126 | DOI: 10.18832/kp1975017

Příspěvek k rychlému stanovení bílkovin v ječmenu.Recenzovaný článek

J. ©ROGL, V. KLASOVÁ

Pro rychlé orientační stanovení obsahu bílkovin ječmenu se osvědčila extrační kolorimetrická metoda na základě biuretové reakce. Přesnost metody závisí na standardnosti a jemnosti mletí vzorku. Původní metoda podle Johnsona a Craneye se přizpůsobila naąim podmínkám. Jako extrační činidlo se osvědčil izopropylalkohol, místo uhličitanu měďnatého se pouľila zásaditá sůl. Vakuová filtrace byla nahrazena tlakovou membránovou filtrací. Metoda se osvědčila při provozním orientačním stanovení obsahu bílkovin v ječmenu.

Klíčová slova: ječmen, bílkoviny, rychlé stanovení

Zveřejněno: 1. červen 1975