Kvasny Prum. 1976; 22(11): 247-249 | DOI: 10.18832/kp1976036

Smery technického rozvoja kvasných výrob vo VHJ LIKO.Recenzovaný článek

J. FORSTHOFFER

Specifikace předpokladů dalšího rozvoje kvasných technologických procesů ve SSR v 6. a 7. pětiletce. Při řešení budou uplatněny čtyři základní momenty. Doposud používané produkční mikroorganismy se budou postupně nahrazovat mikroorganismy s vlastnostmi vyhovujícími zvýšeným nárokům praxe. Vedle tradičních  sacharidických surovin se budou využívat všecky dostupné a ekonomicky únosné zdroje uhlíku, a to stěpné produkty z lignocelulózových hmot, ropné suroviny, zejména n-alkany, metanol a metan. Bude se usilovat a komplexní zužitkování odpadů mikrobiologického průmyslu s konečným cílem přeorientovat výrobu, aby fungovala v uzavřeném cyklu co možná bez produkce odpadů. Technický rozvoj se promítne zdokonalením technologického zařízení pro vlastní fermentaci a další nezbytné manipulace.

Klíčová slova: kvasný průmysl, vývoj, výroba

Zveřejněno: 1. listopad 1976