Kvasný Průmysl, 1976 (roč. 22), číslo 11


Agroekologické podmienky a antropomorfné zásahy na technilogickú hodnotu jarného jačmeňa.Recenzovaný článek

Š OČKAY

Kvasny Prum. 1976; 22(11): 243-246 | DOI: 10.18832/kp1976035  

V polyfaktoriálnych pokusoch v rokoch 1973-1975 bol študovaný pri odrôdách jarného jačmeňa Favorit, Ametyst a Elgina vplyv rôznych foriem a dávok dusíkatých hnojív v stálom pomere fosforečno-draselného hnojenia na ich technologickú hodnotu. Z foriem dusíkatých hnojív bol aplikovaný liadok amónny s vápencom a močovina. Dávky N50, N75 a N100. V príspevku sú hodnotené vplyvy foriem a dávok dusíkatých hnojív v daných agroekologických podmienkach  na obsah bielkovín, škrobu a extraktu. Mechanické vlastnosti zrna jarného jačmeňa sú hodnotené podľa pokusných rokov....

Smery technického rozvoja kvasných výrob vo VHJ LIKO.Recenzovaný článek

J. FORSTHOFFER

Kvasny Prum. 1976; 22(11): 247-249 | DOI: 10.18832/kp1976036  

Specifikace předpokladů dalšího rozvoje kvasných technologických procesů ve SSR v 6. a 7. pětiletce. Při řešení budou uplatněny čtyři základní momenty. Doposud používané produkční mikroorganismy se budou postupně nahrazovat mikroorganismy s vlastnostmi vyhovujícími zvýšeným nárokům praxe. Vedle tradičních  sacharidických surovin se budou využívat všecky dostupné a ekonomicky únosné zdroje uhlíku, a to stěpné produkty z lignocelulózových hmot, ropné suroviny, zejména n-alkany, metanol a metan. Bude se usilovat a komplexní zužitkování odpadů mikrobiologického průmyslu s konečným cílem přeorientovat výrobu, aby fungovala v uzavřeném...

Zajišťování méně běžných surovin na výrobu krmné biomasy.Recenzovaný článek

S. LABENDZIŃSKI

Kvasny Prum. 1976; 22(11): 250-253 | DOI: 10.18832/kp1976037  

Studie možností zmírnit v podmínkách PLR nedostatek krmných bílkovin využitím tradičních a netradičních surovin. Z tradičních substrátů se diskutuje využitelnost melasových výpalků a sulfitových výluhů, z netradičních plynné a kapalné uhlovodíky, syntetické alkoholy nebo výchozí látky, dále škrobnaté a lignocelulózové odpady.

Faktory ovlivňující hladinu glycerolu ve vínech.Recenzovaný článek

V. ŠVEJCAR, M. PAPCÚN

Kvasny Prum. 1976; 22(11): 254-256 | DOI: 10.18832/kp1976038  

Ve dvouletých pokusech bylo průkazně zjištěno, že tvorbu glycerolu lze při alkoholickém kvašení révového moštu usměrňovat. Je to velmi významný poznatek, protože glycerol je nejen kvantitativní, ale hlavně kvalitativní složkou  vína. Nejvýrazněji lze jeho tvorbu ovlivnit teplotou kvasného substrátu. Neméně důležitou složkou při tvorbě glycerolu je druhové zastoupení kvasinek, protože některé druhy rodu Saccharomyces  mají na tvorbu glycerolu velmi průkazný vliv. Ve sledovaných vínech, v závislosti na teplotě a druhu kvasinek se nacházel glycerol v množství od 3,96 do 10,12 g/l.

Vývoj scezovacích a vyslazovacích zařízení.Recenzovaný článek

L. CHLÁDEK

Kvasny Prum. 1976; 22(11): 258-262 | DOI: 10.18832/kp1976039  

Souhrnný přehled světového vývoje novodobých konstrukcí zařízení na zcezování sladiny a vyslazování mláta v pivovarském varním procesu, zahrnující zcezovácí kádě, filtry, odstředivky a extraktory.