Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1985; 31(10): 232-236 | DOI: 10.18832/kp1985056
Byla ověřena možnost konzervace provozního hybridního kmene pekařské kvasinky lyofilizací nebo ultranízkou teplotou v kapalném dusíku. Po lyofilizaci v ředěném séru s 5 % laktosy přežilo 11,3 % buněk, zahříváním evakuovaných zatavených ampulí na80 °Cpo dobu 30 min (tepelný test) přežilo 1,6 % buněk. U lyofilizovaných kultur nebylo ani laboratorně, ani v podmínkách provozních fermentací nalezeno zhoršení technologických vlastností, ale statistickým hodnocením izolátů byla zjištěna zvýšená variabilita v nárůstu biomasy a její schopnosti zkvašovat maltosu. Konzervací ultranízkou teplotou s použitím kapalného dusíku přežilo v ochranném médiu s telecím sérem 44 % buněk, v médiu s mannanem 37 % buněk. Kultury konzervované kapalným dusíkem je možné používat přímo jako inokulum pro provozní fermentace bez obavy ze zhoršení jejich technologické hodnoty, kdežto u kultur konzervovaných lyofilizací se doporučuje vzhledem ke zvýšené variabilitě populace provést napřed selekci vhodného klonu po vyhodnocení izolátů kultivačním testem na rotačním třepacím stroji.
Zveřejněno: 1. říjen 1985