Kvasny Prum. 1986; 32(10): 227-231 | DOI: 10.18832/kp1986064

Lehké pivo. I. Současná situace ve světě.Recenzovaný článek

M. ČERNÝ, V. ČERNOHORSKÝ, J. ŠTICHAUER

Autoři přinášejí přehled poznatků o novém druhu piv se sníženou využitelnou energií o tzv. "lehkém pivu". Tento termín je v zahraniční literatuře zcela běžný. Lehká piva se rozšířila zejména na trhu v USA, kde jejich výroba činí 15 - 20 % z celkové produkce. V Evropě se tento druh piva příliš nerozšířil, neboť se v menší či větší míře odlišuje svými senzorickými vlastnostmi od běžných druhů piv. Přesto, že ani v zahraniční literatuře není možno nalézt přesnou definici termínu "lehké pivo", autoři se ze souhrnu informací pokoušejí tento typ piv definovat. Uvádějí se důvody pro zavedení lehkého piva na trh, rozdělení do různých skupin podle použité výrobní technologie i obsahu využitelné energie včetně nejznámějších světových výrobků a základního rozboru těchto piv. V závěru jsou uvedeny výsledky analytického i senzorického porovnání některých zahraničních druhů lehkých piv s pivem vyvinutým v Pokusném a vývojovém středisku pro pivo a slad, Praha - Braník (PVS). V ČSSR se problematikou výroby lehkého piva tzv. "českého typu" zabývali pracovníci PVS Braník v roce 1984. V druhé části článku, která bude uveřejněna rovněž v Kvasném průmyslu, chtějí autoři čtenáře seznámit s výsledky své práce i s aplikací dílčích poznatků do běžné praxe pivovarských technologů.

Klíčová slova: pivo, lehké pivo, mladina, kvašení, ethanol, extrakt

Zveřejněno: 1. říjen 1986