Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1989; 35(1): 5-8 | DOI: 10.18832/kp1989001
Článek přináší informace o studiu možností aplikace svrchního kvašení v podmínkách československých pivovarů. Svrchní kmeny kvasnic, které kvasí při vyšších teplotách, přinášejí sice snížení požadavků na kapacitu spilky až o 60 %, avšak zcela negativně mění charakter českého typu piva. Proto se jejich aplikace pro tento účel nedoporučuje. Dále se testovala ve čtvrt provozním měřítku možnost výroby svrchně kvašeného pšeničného piva. Zpracování pšeničného sladu nepřineslo žádné technologické komplikace. Bylo získáno pšeničné pivo, které odpovídá senzorickým charakterem německým pivům typu "WeiBbier" V závěru se poukazuje na problémy, které by bylo nezbytné dořešit před zavedením svrchně kvašeného pšeničného piva do sériové výroby v československých pivovarech.
Zveřejněno: 1. leden 1989